Spregledali so sedem družin

Nadzor nad dodelitvijo stanovanja občinskemu pripravniku: občina kršila pravilnik.

Objavljeno
06. junij 2016 18.39
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Nadzorniki trboveljske občine so pri nadzoru dodelitve neprofitnega občinskega stanovanja zdaj že bivšemu občinskemu pripravniku ugotovili očitno kršitev in edini primer izjemnega, kar 20-odstotnega odstopanja od normativa, na škodo drugih sedmih prosilcev. Pripravnik je ključe vrnil, občina bo po dveh mesecih spet začela deliti stanovanja, a pojavil se je nov problem ...

Ker so v občinskem vodstvu prepričani, da so nadzorniki pod vodstvom Damjana Detele v končnem "izreku" prekoračili pooblastila in se postavili nad "državni" pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem, so se na okoljskem in na ministrstvu za javno upravo odločili iskati še tretje in četrto mnenje. Teža prekrška pri dodelitvi stanovanja pripravniku ni zato nič manjša, pravi Detela.

Nadzorni odbor (NO) je občinski oddelek za premoženjske zadeve marca vzel pod lupo, ker so občinskemu pripravniku, ki je prosil za stanovanje za enega, dodelili stanovanje, veliko 36,7 kvadratnega metra ali 6,7 kvadrata več, kot mu pripada. Po pravilniku od 30 do 45 kvadratnih metrov veliko stanovanje zadošča za dve osebi. Tako se je pripravnik s 25. mesta prednostne liste povzpel na prvega in preskočil sedem dvočlanskih družin, ki jim na občini, kakor je še ugotovil NO, tega stanovanja niso ponudili. Sklicevali so se na člen, ki občini dovoljuje oddati tudi večje stanovanje, če se najemnik strinja. "Malo jih je, ki se odrečejo večjemu stanovanju," priznava Urška Poznič Goršek, direktorica občinske uprave, ki jo je zmotila presoja NO o dopustnih procentualnih odstopanjih pri dodeljevanju stanovanj.

NO meni, da je 5-odstotno odstopanje še sprejemljivo, 20-odstotno, kot si ga je občina privoščila v primeru pripravnika, pa je odločno preveč. Medtem ko Gorškova trdi, da presoja NO ne izhaja iz nobenih znanih predpisov s stanovanjskega področja, se je Detela na iskanje tretjega mnenja na državi odzval: "Če na občini menijo, da je sam državni zbor pristojen za to, da odloči, da je 36 več kot 30, tudi prav."

Sicer pa so nadzorniki na podlagi pregledane dokumentacije še ugotovili, da ni običajna praksa, da bi občina oddajala več kot en ali dva kvadratna metra večja stanovanja od normativov.

Zaradi odločitve NO, da pregleda (ne)pravilnost dodeljevanja stanovanj, je županja Jasna Gabrič le-to marca ustavila. Te dni bodo vloge spet odpirali. Dokler ne dobijo mnenja z države, bodo upoštevali "strožja" navodila NO. Gorškova ocenjuje, da bodo lahko v skladu s pravilnikom dodelili vsega dve stanovanji. Pred nadzorom je za stanovanje prosilo okrog 90 ljudi. Od marca je lista daljša za štiri vloge.