Sprejeli bi 30 azilantov, ne 150

Prosilce naj vlada enakomerno porazdeli po državi, sploh pa bivši Vegradov samski dom v Velenju ni primeren.

Objavljeno
29. november 2016 19.29
Velenjski grafit
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Velenjski mestni svet je po večurni razpravi včeraj pozval Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), da odstopi od namere o ureditvi Azilnega doma v nekdanjem Vegradovem samskem domu. Boštjan Šefic z MNZ, ki je prišel na sejo, je ob koncu izrazil upanje, da se bodo dogovori nadaljevali, česar tudi velenjska stališča vendarle ne izključujejo.

Sklepi, ki so jih svetniki dobili na mizo in jih je uspelo občinski opoziciji delno dopolniti, govore o tem, da bi bili v Velenju pripravljeni sprejeti do 30 prosilcev za mednarodno zaščito in ne 150, kakor je načrt MNZ. Ne samo svetnikom, lokacija doma se ne zdi primerna tudi krajanom Stare vasi, ki so o tem prejšnji teden razpravljali na zboru. Pred letom dni so bili v Stari vasi, od koder je tudi župan Bojan Kontič, v svoje okolje pripravljeni sprejeti azilante, a le družine z majhnimi otroki, je povedal predsednik sveta KS Matjaž Zupanc. Zdaj naselitvi azilantov nasprotujejo.

Nekdanji samski dom, so menili svetniki, je neprimeren tudi, ker je v bližini območje turistične dejavnosti ob Velenjskem jezeru. Svetniki iz občinske opozicije so opozarjali tudi o širši begunski problematiki in iz nje izhajajoče nevarnosti. Precej časa so svetniki porabili za svarila pred begunci, zlasti ekonomskimi migranti, čeprav jih je Šefic miril, da te zavračajo že na zunanjih mejah EU.

Varnost se nikjer ni poslabšala

Na očitke na račun medijev, da so lani ob begunskem valu kazali uboge otroke, družabna omrežja pa so prikazovala drugačno plat zgodbe, je Šefic dejal, da ob pol milijona beguncih, ki so lani prešli državo, ni bilo nobenega konflikta med njimi in krajani oziroma občani, spore med migranti samimi pa so umirili. Predstavnik PU Celje je dejal, da je treba ločiti med varnostnim stanjem, ki se pri nas zaradi azilantov nikjer ni poslabšalo ter osebnim občutkom varnosti.

Mestni svet je sklenil, da prehodni namestitvi omejenega števila prosilcev za mednarodno zaščito na območju občine ne nasprotuje, če bosta vlada oziroma ministrstvo v Velenju namestila manjše število izključno ranljivih skupin s posebnimi potrebami. Zahtevajo tudi pravično porazdelitev bremen, varnost prosilcev in prebivalcev, financiranje vseh stroškov in uspešno integracijo azilantov v družbo.

Nekateri opozicijski svetniki so svarili pred posilstvi in boleznimi, svetniki iz mestnih koalicijskih strank so se nad tem zgražali, občanka, ki so ji dovolili nagovoriti svetnike, pa je opozarjala na drugačnost beguncev in zahtevala, da mestna oblast upošteva voljo vseh Velenjčanov, ne samo vladajoče politike oziroma večine, ki jo sestavljajo SD, SMC in Desus. Velenjska SDS je pred sejo objavila letak, ki nasprotuje azilnemu domu in pozvala k javnemu protestu pred občino. Skupina občanov se je nato tudi udeležila zasedanja mestnega sveta.