Centri za vozniške izpite: sprememba pravilnika v medresorskem usklajevanju

Župani tudi s kompromisnim predlogom niso povsem zadovoljni.

Objavljeno
02. avgust 2015 12.30
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ljubljana/Ajdovščina - Zaradi nezadovoljstva lokalnih skupnosti, v katerih je bilo lani ukinjeno opravljanje izpitnih voženj, so v Javni agenciji RS za varnost prometa predlagali spremembo pravilnika, ki je sedaj v medresorskem usklajevanju. A župani tudi s kompromisnim predlogom niso povsem zadovoljni, saj bi bile izpitne vožnje v njihovih krajih daljše od običajnih.

Predlog, ki je v medresorski obravnavi, predvideva, da bi lahko kandidati opravljali praktični del vozniškega izpita za kategorijo B tudi v Ajdovščini, Tolminu, Idriji in Ilirski Bistrici, za kategorije A1, A2 in A pa v Litiji. Vendar le pod pogojem, da se kandidata preveri skladno z zahtevami pravilnika, ki ureja opravljanje vozniškega izpita.

S to rešitvijo so župani le delno zadovoljni. Kot je za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin, se na ta način v Ajdovščino vrača začetek izpitne vožnje, vendar pa bo veliko izpitnih voženj vključevalo tudi Novo Gorico, kjer bodo preverjali nekatere elemente vožnje. To pomeni, da bodo izpitne vožnje daljše in občani še vedno ne bodo v enakopravnem položaju.

Beočanin je prepričan, da je na območju njihove občine primerna prometna infrastruktura, da lahko kandidati preizkusijo vse elemente vožnje. Tolminski župan Uroš Brežan pa dodaja, da ima njihova infrastruktura tudi nekatere prednosti. Tako se morajo tisti, ki delajo izpite v večjih mestih, naknadno naučiti vožnje izven mest.

Predlagan pravilnik je po mnenju županov vseeno mnogo boljši od obstoječega, saj bi se potni stroški za kandidate bistveno zmanjšali. Mnogi so se namreč od uveljavitve pravilnika raje odločali za opravljanje tečaja varne vožnje v Novi Gorici, da so spoznavali izpitni teren. Zato je bil opazen tudi upad vpisa v lokalne avtošole.

O tem, ali bodo poskušali doseči dodatne spremembe pravilnika, se bodo župani še pogovarjali. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, je pravilnik v medresorskem usklajevanju, ko bo dokončno usklajen ga bo minister podpisal, sledila bo objava v Uradnem listu, s čimer bo stopil v veljavo. Ureditev pa ne bo dokončna, saj se bo po enem letu izvedla analiza smotrnosti sprememb in na podlagi ugotovitev analize se bo sistem trajno oblikoval.

Do ukinitve opravljanja izpitnih voženj v nekaterih krajih je prišlo lani septembra, ko je takratni prometni minister v skladu s predlogi Javne agencije RS za varnost prometa izdal pravilnik o izpitnih centrih za vozniške izpite za voznike motornih vozil. Do tedaj so se namreč izpiti opravljali tudi v nekaterih krajih, kjer naj ne bi bilo ustrezne infrastrukture, da bi se preizkusila vsa potrebna znanja voznika.

Na pravilnik se ostro odzvali v nekaterih občinah, kjer so prepričani, da se na ta način omejuje pravica do opravljanja vozniškega izpita pod enakimi pogoji za njihove občane. Zaradi vztrajnih pritiskov je javna agencija iskala možne rešitve, ki bi predstavljale kompromis med približanjem storitve občanom v teh krajih in med zagotavljanjem ustreznega opravljanja vozniških izpitov.

V agenciji so, kot so pojasnili za STA, omenjeni predlog pripravili kljub pomislekom ter strokovnim in drugim zadržkom in po sestankih s predstavniki lokalnih skupnosti in šol voženj s področja ukinjenih krajev. S predlagano rešitvijo se bo omogočilo, da bi se vozniški izpiti ponovno opravljali tudi v krajih, kjer so bili ukinjeni, vendar na način, ki bi omogočil preverjanje znanja, spretnosti in obnašanja kandidata v prometu v skladu z zahtevami pravilnika o vozniškem izpitu.