Spretnosti in znanja iz Afrike in vzhodne Evrope

Projekt Celjskega mladinskega cetra je bil najvišje ocenjen v Bruslju, ta konec tedna odhajajo k partnerjem v Tanzanijo.

Objavljeno
11. november 2015 08.08
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Zaposleni v Celjskem mladinskem centru (MCC) konec tedna odhajajo v Tanzanijo na prvo srečanje s predstavniki petih mladinskih organizacij iz Bolgarije, Romunije, Tanzanije, Kenije in Ugande. Z njimi bodo prihodnji dve leti sodelovali v projektu, ki naj bi pomagal mladim do zaposlitve. Mladi iz šestih držav se bodo septembra prihodnje leto srečali na izmenjavi v Celju.

MCC že vrsto let sodeluje v evropskih projektih in mladinskih izmenjavah, zdaj pa so se lotili precej bolj zahtevne naloge, saj so vanjo vključili tudi mlade iz treh afriških držav. Projekt, ki se je začel oktobra, je bil med vsemi prijavljenimi iz številnih evropskih držav neposredno v Bruslju najvišje ocenjen, vreden pa je okoli 84.000 evrov.

Vodja projekta Sonja Majcen pravi, da je cilj projekta predvsem povečati možnosti zaposlitve mladih. V Sloveniji je med brezposelnimi 24,4 odstotka mladih do 29 let. Formalno pridobljena izobrazba danes ni več dovolj, zato so drugi načini pridobivanja znanja lahko rešitev, je poudarila Majcnova: »Neformalno pridobivanje znanja in spretnosti je v svetu, kjer delodajalci od mladih iskalcev zaposlitve pričakujejo več in več, ena od najpomembnejših oblik učenja in pridobivanja znanja.«

Različni partnerji, različna znanja

V Tanzaniji bodo delavci mladinskih centrov in organizacij iz šestih držav najprej pripravili osnutek metodologije dela z mladimi, ki jo bodo nadgradili s primeri dobre prakse iz posameznih držav. Ko bo metodologija pripravljena, bodo pripravili razpise, s katerimi bodo v vsaki državi izbrali šest mladinskih delavcev. Vsak od šestih delavcev bo na novem razpisu dobil 15 mladih brezposelnih, ki bodo vključeni v pridobivanje kompetenc.

Izkušnje posameznih držav bodo najverjetneje zelo različne, kot so različna tudi njihova področja delovanja. Tako organizacija iz Tanzanije deluje na področju samopreskrbe, ugandska organizacija na področju ženskega podjetništva, kenijska pa je aktivna pri humanitarnih dejavnostih.

V Celju bodo pri iskanju mladih brezposelnih, ki jih bodo vključili v projekt, sodelovali z območno službo zavoda za zaposlovanje. Kot je povedala direktorica Alenka Rumbak, so takšni projekti nedvomno koristni: »Konkretna korist je v številu delovnih mest, ki jih zagotavlja projekt med trajanjem [mladinski svetovalci], in v kompetencah, ki jih bodo mladi v projektu lahko pridobili.« Čeprav iz takšnih projektov zaposlitve neposredno ne izhajajo, so projekti zaželeni, še dodaja: »To aktivira mlade, jim omogoča spoznavanje novih praks, ljudi, veščin, osvajajo nove kompetence in so tudi bolj konkurenčni na trgu dela. Vloge partnerskih afriških držav ne poznam, za drugi dve državi [Romunija in Bolgarija] pa lahko po lastnih izkušnjah zagotovim, da se lahko tudi mi marsikaj naučimo od njih.« Prav z bolgarskim partnerjem so v MCC že sodelovali.