Sramota bo čez leto dni mestu v ponos

Razpadajoča restavracija nekdanje Pomurke bo medgeneracijski center s stanovanji, lokali in centrom ponovne uporabe.

Objavljeno
03. januar 2017 21.05
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Murska Sobota – V letu in pol je puconski Cerop, ki je za 230.000 evrov kupil razpadajočo restavracijo nekdanje Pomurke v središču Murske Sobote, začetni skromni koncept ureditve centra ponovne uporabe krepko razširil. Zdaj imajo gradbeno dovoljenje za trimilijonsko naložbo za medgeneracijsko središče z oskrbovanimi stanovanji, lokali in prostori za delovanje socialnega podjetja Mensana.

»Če bi v objektu uredili samo center ponovne uporabe, bi glede na to, da je v središču mesta, izgubil prejšnjo vrednost in privlačnost za meščane in mimoidoče, zato smo se odločili, da po vzoru medgeneracijskih središč v tujini nekaj podobnega zgradimo tudi tu,« pravi direktor Centra za ravnanje z odpadki Puconci Franc Cipot. Novo medgeneracijsko središče, ki ga bodo začeli graditi predvidoma prihodnji mesec in bo zgrajeno do konca leta, bo tako imelo poleg prostorov za delovanje novega socialnega podjetja za ponovno uporabo Mensana še šestnajst oskrbovanih stanovanj, restavracijo, nekaj trgovskih lokalov in lokalov za osebne storitve ter prostore za varstvo otrok v času, ko so vrtci že zaprti. Čeprav se gradnja še ni začela, imajo že rezerviranih devet stanovanj in lokal, tako da se za prodajo ne bojijo, pravi Cipot.


V nekdanji Pomurkini restavraciji so sprva načrtovali le center ponovne uporabe. Arhiv: Cerop Puconci

Razstavni prostor za obnovljene predmete

Zakaj je Cerop sploh kupil razpadajoči objekt in zakaj se je lotil ustanavljanja centra ponovne uporabe? »Naš Center za ravnanje z odpadki je zelo dober v vseh prioritetah ravnanja z odpadki razen pri ponovni uporabi. Zelo smo dejavni pri ozaveščanju prebivalcev in s tem pri preprečevanju nastajanja odpadkov, kar je prva prioriteta, naš sortirni center dobro podpira reciklažo, kar je tretja prioriteta, daleč smo s sežiganjem dela odpadkov, ki je pri nas pravzaprav energetska izraba, tako da nam za peto prioriteto – odlaganje – ostaja le še petina vseh odpadkov. Ponovne uporabe pa doslej nismo razvijali. V centru, ko bo zaživel, bo v socialnem podjetju dobilo delo okrog dvajset ljudi. Popravljali bodo predmete in oblačila, ki jih bodo ljudje raje prinesli v center, kakor da bi jih vrgli med kosovne odpadke. V centru bosta tudi razstavni in prodajni prostor za obnovljene predmete, potekale bodo delavnice ročnih spretnosti, potrebnih za obnovo takšnih predmetov, skratka, tam se bodo srečevale različne generacije ljudi,« pravi Cipot.