Srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta spet v Škofji Loki

V mestnem središču si bo mogoče ogledati razstave, prikaze starih običajev in poskusiti pristne slovenske jedi.

Objavljeno
04. julij 2014 12.42
san_slovenci po svetu
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka - V starem mestnem jedru Škofje Loke bo danes, v soboto, 5. julija, od 9. ure naprej potekalo tradicionalno celodnevno srečanje Slovencev iz zamejstva, sveta in domovine.

Po več kot 25 letih se torej v to gorenjsko mesto vrača prireditev, nekoč poznana pod imenom izseljeniški piknik. Organizatorji so Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Občina Škofja Loka, Rafaelova družba, Svetovni slovenski kongres, Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Združenje slovenska izseljenska matica.

Najmlajšim bodo brali pravljice

V mestnem središču si bo mogoče ogledati razstave, prikaze starih običajev, poskusiti pristne slovenske jedi, prisluhniti oziroma si ogledati folklorne, pevske in dramske nastope, preizkusiti se v plezanju in rolkanju.

Najmlajšim bodo brali pravljice, organizirane bodo tudi slikarske delavnice, Peter Hawlina iz Rodoslovnega društva pa bo tudi razložil kako iskati svoje korenine. Navzoče bosta nagovorila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in škofjeloški župan Miha Ješe.

Popoldne in zvečer bodo med drugimi nastopili Ansambel Saša Avsenika, Andrej Šifrer, Elda Viler, Irena Vrčkovnik in Alenka Godec, prireditev pa se bo zaključila ob 22. uri z ognjeno predstavo na parkirišču pred Upravno enoto.