Središče domoljubja bo v Kočevski Reki

V Kočevski Reki se je pričela obnova Kulturnega doma, kjer bo leta 2016, ko bo zgradba predvidoma dograjena, tudi Center domoljubja.

Objavljeno
03. april 2014 19.26
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevska Reka – Centra domoljubja v Kočevski Reki je nekaj let stara ideja, s katero želijo v občini Kočevje z razstavami, delavnicami, izobraževanji za otroke in odrasle razvijati domoljubje in poudariti pomen Kočevske v času osamosvojitve.

»Poudarek bo na osamosvojitvi v povezavi s kartografom in domoljubom Petrom Kozlerjem,« pravi višja svetovalka za turizem na občini Kočevje Irena Škufca. »Z novo vsebino želimo v te kraje vnesti novo življenje in obenem spodbuditi domačine, da se začnejo ukvarjati s kakšno dejavnostjo, ki bo prinašala tudi finančne učinke,« pravi Škufčeva.

Glavni namen naložbe v vasi, ki ima 273 prebivalcev, je ustvariti kulturno-turistično središče, kjer bi bil v prvi fazi vsaj en zaposlen preko javnih del. Tako bi obiskovalec naenem mestu dobil vse informacije o naravnih in kulturnih zanimivostih območja.

Občina Kočevje bo letos za rušilna dela in obnovo prvega dela stavbe, ki ima s kletjo nekaj manj kot 300 kvadratnih metrov površin, porabila 270.000 evrov. Šestdeset odstotkov sredstev so dobili z razpisom ministrstva za kmetijstvo iz ukrepa Obnova in razvoj vasi, saj bodo prostori še naprej namenjeni krajanom, krajevni skupnosti in športnim društvom. »Po petih letih pa bo v tem delu stavbe zdravstvena ambulanta, v zgornjih prostorih pa stanovanja,« pravi sogovornica.

Prihodnje leto nameravajo kandidirati na razpisih za drugo fazo urejanja zgradbe. Večji del na novo postavljene stavbe bo večnamenska športna dvorana, ki bo primerna za manjša športna tekmovanja in kulturne prireditve. »Tretji del zgradbe bo namenjen izobraževanju in kulturi, saj bodo tam razstavni prostori, delavnice, pisarne,« pravi Irena Škufca.