Sredstva od dodatkov nazaj v proračun

Niti eden od sedanjih ali nekdanjih dekanov, ki je nezakonito prejemal dodatek za stalno pripravljenost več kot deset mesecev, ga ne bo vrnil v celoti.

Objavljeno
29. marec 2016 20.24
Tina Kristan
Tina Kristan

Ljubljana – Čeprav so takšno pobudo na predlog rektorja Ivana Svetlika konec januarja sprejeli senatorji, torej dekani sami.

Senatorji ljubljanske univerze so se seznanili s povzetkom poročil članic o vračanju dodatka za stalno pripravljenost. Vsi dekani ali nekdanji dekani so zneske že vrnili, a le za deset mesecev, kot zahteva zakon. Na fakulteti za družbene vede dva od 40 zaposlenih, ki so dodatek prejemali, dogovora o vračilu nista podpisala, petim pa rok za podpis še ni potekel. Na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so dvema čistilkama skladno z zakonom dolg odpisali, ker nista dosegli minimalne plače. Vsi drugi delavci, ki morajo dodatek vrniti, so se po besedah glavne tajnice univerze Mihaele Bauman Podojsteršek odločili za obročno plačilo.

Koliko od dobrih 1,6 milijona evrov - toliko dodatka so si fakultete od leta 2008 dodelile - bo torej vrnjeno, ne vemo. Odgovor bomo, pravijo, dobili jutri. Tako kot nam bodo tudi sporočili, kako se bo odzvala univerza, če, ker sta si ekonomska fakulteta ter fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo dodatek izplačali še januarja, torej ko je bilo že odločeno, da je izplačevanje dodatka nezakonito.

Nenamenska poraba sredstev

Če se je s predstavitvijo poročila ukvarjanje z dodatki na univerzi končalo, to ne velja za ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Ti bodo ta teden pregledali dopolnjeno poročilo, ki jim ga je univerza poslala prejšnji teden, »in pripravili sklep za vračilo vseh nanamensko porabljenih sredstev«. Če so bila nenamensko porabljena sredstva tudi iz drugih proračunskih virov, bodo, so zatrdili, o tem obvestili tudi druga ministrstva. Prav tako zgodba o izplačevanju dodatka še ni končana pri kriminalistih. Ti preiskujejo devet institucij, trenutno proučujejo pridobljeno dokumentacijo in opravljajo pogovore z osebami, ki bi lahko posredovale koristne informacije. Čaka jih še zaslišanje oseb, za katere bodo obstajali utemeljeni razlogi za sum, da so storile uradno pregonljivo kaznivo dejanje.