Šrot posredoval pri dajatvi za trgovski center

Nadzorni odbor celjske občine proučuje županovo vlogo pri znižanju nadomestile za stavbna zemljišča City centra Celje

Objavljeno
28. november 2017 17.59
City Center Celje
Brane Piano
Brane Piano
Celje - »Ničesar še nismo sklenili. Zahtevali smo dodatne podatke za primerjavo odmer plačila nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) za City center Celje in Planet Tuš Celje za leta 2015, 2016 in 2017,« pravi Izidor Salobir, predsednik nadzornega odbora Mestne občine Celje (MOC).

Nadzorni odbor se že četrti mesec ukvarja z anonimno prijavo, ki mu jo je odstopilo ministrstvo za finance in ki županu Bojanu Šrotu očita, da je enemu od večjih trgovskih centrov v Celju »odobril izračun nižje odmere NUSZ«. Iz dokumentacije je razvidno, da gre za trgovsko središče City center Celje, zavezanec za plačilo pa je lastnik, podjetje Euromarkt Center.

Čeprav nadzorni odbor dokumentacije, ki osvetljuje Šrotovo vlogo, po besedah Salobirja ni objavil »zaradi varovanja osebnih podatkov«, nam jo je uspelo pridobiti. Iz nje je razvidno, da je informativni izračun NUSZ za City center za leto 2017 sprva znašal 417.135 evrov, po Šrotovem posredovanju pa le 302.991 evrov. Župan je takšen znesek odobril 20. aprila. Iz občinske uprave niti v štirih mesecih vsega še niso zadovoljivo pojasnili nadzornemu odboru, ki je očitke obravnaval že trikrat, nazadnje 16. novembra.

Nadzorniki nezadovoljni s pojasnili

Salobir pravi, da je na septembrski seji direktorica občinske uprave Ingrid Mastnak dejala, da o tem ne ve ničesar in da bodo pripravili poročilo. Do oktobrske seje sta ga napisala vodja občinskega oddelka za okolje in prostor ter komunalo Dušan Slapnik in Janko Trobiš, pristojen za gospodarstvo.

Salobir: »Tudi s tem se nismo zadovoljili. Imeli smo veliko vprašanj, zato smo zadevo preložili na naslednjo sejo in nanjo pozvali razlagatelje. Gre za občutljive zadeve, zgolj branje nekega dopisa ne zadostuje.« A tudi na novembrski seji, na katero so odgovorni z MOC prišli, nadzorni odbor primera ni zaključil, temveč so zahtevali dodatne podatke.

Županov kabinet in župana Bojana Šrota smo prosili za pojasnila. Na dolgo so nam odpisali, da je bil odlok za odmero NUSZ lani spremenjen, da se podatki zaradi menjav lastništev in najemnikov v velikih trgovskih centrih, ki sami plačujejo NUSZ, stalno spreminjajo ...

Na vprašanje, kdo pa je odobril znižanje nadomestila za City center, so odgovorili, da nihče: »To bi bilo nezakonito. Odločbe se izdajajo na podlagi objektivnih podatkov. Zaradi sprememb ob sprejetju novega odloka je bil poslan poziv tudi zavezancu Euromarkt Centru, ki se z informativnim izračunom ni strinjal in je posredoval nove podatke. Na podlagi teh je bila zavezancu poslana nova napoved,« so nam odgovorili.

Kdo je govoril z županom?

Tudi na vprašanje, ali je za katerega izmed zavezancev nižji izračun odobril župan, so odgovorili nikalno, saj da ne on ne kdo drug te pristojnosti nima. Potem pa so povedali: »Župan je bil z novim izračunom, glede na to, da gre v proračunskem merilu za večjega zavezanca, zgolj seznanjen.« Čeprav smo županu nekaj vprašanj zastavili tudi neposredno, se je pod odgovore podpisala služba za odnose z javnostjo: »Vodstvo družbe Euromarkt Center je o napačnih podatkih o površinah v informativnem izračunu obvestilo župana. Župan je s tem seznanil strokovnega sodelavca, odgovornega za NUSZ, ki je napako popravil.«

Darja Lesjak, vodja City centra Celje, dogodke opisuje malo drugače: »Ko smo aprila prejeli informativni izračun, sem govorila z županom, potem pa je naša pravna služba odgovorila z dopisom in privolili so v naše pripombe.«

Za več kot četrtino nižji izračun - 302.000 evrov namesto 417.000 - je pripravil Janko Trobiš in nanj 20. aprila z roko pripisal: »G. župan! Pripravljen je predlog popravljene napovedi za Euromarkt. Ali ga pošljemo v seznanitev zavezancu?« Bojan Šrot je pod to še istega dne napisal »Predlagam DA« in se podpisal.

Nihajoča nadomestila

Darja Lesjak pravi, da odmere NUSZ v Celju zelo nihajo: »Občini podatke o spremembah pošiljamo sproti že med letom. Razlik med prvimi izračuni NUSZ in usklajenimi podatki je do 150.000 evrov, najvišji izračun pa je bil kar 700.000 evrov.«

Zdaj bo treba počakati na naslednjo sejo nadzornega odbora in razkritje, ali so se odmere med primerljivima trgovskima središčema Planet Tuš in City center v neposredni soseščini ob Mariborski cesti v zadnjih letih pomembneje razlikovale oziroma ali se je tudi s Planetom Tuš in morda še s kom o višini odmer pogovarjal kar župan osebno.