SŠK: Vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo

Andrej Saje je sinoči povedal, da se mora Alojz Uran umakniti zaradi domnevnega očetovstva. Odšel naj bi v Trst.

Objavljeno
26. julij 2012 08.09
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Odhod upokojenega nadškofa Alojzija Urana, ki mora po dekretu kongregacije za škofe v Rimu zapustiti Slovenijo in oditi v Trst, še vedno odmeva. Nekateri pojasnilom, ki jih je v sredinih Odmevih dal generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ne verjamejo.

V sredo zvečer, potem ko sta odhod nekdanjega nadškofa iz države potrdila tako sam Uran kot tudi ljubljanski nadškof Anton Stres in pojasnila, da je upokojeni nadškof po pogovorih v Vatikanu sprejel navodilo, da se začasno umakne iz države, je Andrej Saje dejal, da Uran odhaja zaradi domnevnega očetovstva in da gre za preventivni ukrep, ki naj bi pripomogel, »da se javnost pomiri« in se to vprašanje dokončno reši. Dodal je, da je v tem primeru šlo za »komunikacijski šum med Uranom in Svetim sedežem, in ko bo vse pojasnjeno, se bo lahko vrnil v Slovenijo«. Uran je domnevo o očetovstvu že jasno zavrnil, postopek zoper njega pa je stekel že v času prejšnjega nuncija v Sloveniji.

Uranovi podporniki, združeni tudi na spletnem socialnem omrežju Facebook, so prepričani, da dekret s takšno vsebino kongregacije sploh ne obstaja in da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje konstrukta nekaterih v vrhu Cerkve. Valentin Zibelnik, predsednik iniciativnega odbora Za ohranitev dobrega imena Urana, je za STA dejal, da mu je Saje zatrdil, da tega dekreta ni videl oziroma da ga na škofijo niso prejeli. Zibelnik je ponovil, da je Uran večkrat zanikal govorice o domnevnem očetovstvu. Tako meni, da mu ne dovolijo, da bi govorice z dokazi oziroma testom očetovstva zavrnil, saj bi s tem »izgubili glavno točko obtožnice«.