SSRS bo še nekaj časa čakal na novega šefa

Imenovanje, ki ga ni bilo: vlada bo o njem odločala čez teden ali dva, kupci stanovanj so ogorčeni.

Objavljeno
09. april 2015 20.31
Soseska Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani, 23. julija 2014
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Kljub pričakovanjem vlada še ni imenovala novega direktorja Stanovanjskega sklada RS (SSRS). Dosedanjemu, Žigi Andoljšku, se odpovedni rok izteče 22. aprila. Zavlačevanje je vznejevoljilo tudi izbrane kupce stanovanj na Brdu, saj je sklad podpisovanje prodajnih pogodb odložil do kadrovske zamenjave.

Razlog naj bi bil pravne narave, zagotoviti istega podpisnika na več prodajnih dokumentih. Če bi bil, kot je prvotno kazalo in kot so pričakovali na skladu, že včeraj imenovan Andoljškov naslednik, se zamik praktično niti ne bi občutil. Zdaj pa se oglašajo izbrani kupci stanovanj v soseski Brdo, ki imajo zaradi prekinitve podpisovanja pogodb nemalo težav. Mnogi so opravila okoli financiranja, nakupnih postopkov in selitve vnaprej natančno načrtovali in bi jim daljši »molk« kupca načrte podrl. Nekateri so staro stanovanje že prodali in se morajo iz njega izseliti, a se zaradi zamika pri postopkih za novo nimajo kam. Ti so seveda še posebej (upravičeno) ogorčeni. Z ministrstva za okolje in prostor so jim odgovorili, da je gradivo za zamenjavo direktorja »še v pripravi«.

Poskušali smo odkriti, kje se je zataknilo. Nadzorni svet SSRS je namreč takoj po januarskem Andoljškovem odstopu zagnal postopek iskanja novega direktorja. Dobil je več prijav in nekaj kandidatov povabil na pogovor. Po predstavitvi njihovih programov in pogledov na nadaljnji razvoj državnega stanovanjskega sklada je izbral najbolj obetavnega kandidata. Po zanesljivih virih sta bila v ožjem izboru dva, predsednik Inženirske zbornice Slovenije (IZS) Črtomir Remec in vodja sektorja za stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor ter aktualni član nadzornega sveta sklada, Marko Logonder. Tehtnica se je bojda prevesila na stran zadnjega in nadzorni svet je predlog za imenovanje posredoval resornemu ministrstvu. Poklicali smo oba kandidata, vendar ne kandidature, ne domnevnega zapleta nista hotela komentirati.

Na naša vprašanja, ali je ministrstvo za okolje in prostor vladi že predlagalo novo ime, zakaj vlada o tem še ni odločala in kako naprej, so nam odgovorili: »Ta točka ni bila predvidena za današnjo sejo vlade. Na MOP smo s strani nadzornega sveta prejeli dokumentacijo, ki pa ni bila popolna, zato smo jih zaprosili za dopolnitev. To smo prejeli in jo bomo preučili. Predvidoma bo ta točka uvrščena na sejo vlade prihodnji ali čez 2 tedna.«

»Papirnat« odgovor ne preseneča. Pravzaprav potrjuje prepričanje, da se je v odločanje o tem, kdo bi bil strokovno in operativno kos vodenju sklada (po mnenju poznavalcev bi bil Logonder glede na svojo vizijo stanovanjske politike boljša izbira, a nima političnih botrov), spet vpletla politika. Ne gre pozabiti, da je državni stanovanjski sklad institucija, katere premoženje presega 400 milijonov evrov, njegova likvidnost je posebej ta hip mikavna, saj mu na račun priteka iztržek od prodaje stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu. Kot smo že zapisali, je bilo vodenje SSRS zaradi njegove kapitalske moči vedno predmet poželenja političnih strank in zna biti, da imajo znotraj koalicije znova precej različne poglede na to, za kaj uporabiti skladov denar; za osnovni namen (uresničevanje v porodnih težavah nastajajoče nove stanovanjske politike) ali prednostno za oživitev gradbeništva in spodbujanje gospodarske rasti.

Četudi se v tednu dni »dokumentacija ne dopolni« ali bolje, četudi se resorji ne poenotijo glede predlaganega kandidata, bo Žiga Andoljšek 22. aprila pospravil svojo mizo. In lahko se zgodi, da bo morala ministrica Irena Majcen začasno imenovati vršilca dolžnosti – po svoji izbiri.