Napadalec je iskal svojega urologa že dan prej

Motiv za napad je bil domnevno predolga čakalna doba. Obala je ostala brez glavnega urologa. Pacienti vse bolj agresivni.

Objavljeno
23. avgust 2016 12.23
IZOLA STRELJANJE
N. Č.
N. Č.

Ljubljana, Izola − Zdravstveno stanje policista (46-letnega L. Z.), ki je napadalca ustavil pri begu iz avtomobila, tik pred izhodom s parkirišča, in je je bil v strelskem obračunu ranjen, je stabilno.

V streljanju so, kot je znano, umrli trije ljudje − zdravnik, 43-letni uniformiran prometni policist Ivo Žnidarčič in napadalec, 70-letni Darko Gregorič iz okolice Sv. Antona nad Koprom, stari znanec policije.

Podrobnosti o vzrokih za streljanje na izolskega specialista urologa, enega najbolj priljubljenih zdravnikov te bolnišnice, 36-letnega Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja (mehiškega in slovenskega državljana), ki je zaradi hudih strelnih ran umrl, še niso povsem znane.

V SB Izola so se z napadalcem srečali že pred dvema desetletjema, ko je med pregledom v bolnišnici napadel paznika.

Motiv za napad predolga čakalna doba

Gregorič, ki je bil bolnik zdravnika Martineza, je urologa iskal v bolnišnici že dan prej, a ga ni našel. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

O dogajanju v Splošni bolnišnici Izola je danes na tiskovni konferenci spregovoril tudi zdravnik Mladen Gasparini, ki je dejal, da sta bolnik in zdravnik nekaj časa celo govorila in si je Martinez za Gregorčiča vzel čas, kljub temu da je tisti dan pregledal že 60 ljudi. »Kakšen paradoks,« je dejal Gasparini, in opozoril, da je problem dolgih čakalnih vrst in pomanjkanje zdravnikov treba nemudoma rešiti.

Vsakodnevno se zdravniki soočajo z nadlegovanjem in agresivnostjo pacientov. »Pacient želi biti hitro oskrbljen, in to čim prej, vseeno mu je za druge paciente,« je dejal strokovni direktor izolske bolnišnice Felice Žiža. In še: »V Sloveniji imajo pacienti pravice in nobenih dolžnosti.«

Napadalec je streljal z nezakonitim orožjem

Koprska policija je že pojasnila, da napadalec za orožje, s katerim je ubil zdravnika, ni imel ustreznih dovoljenj. Zavrnili so tudi nekatera namigovanja, da je bil rezervni policist v samostojni Sloveniji (po razpoložljivih podatkih je bil v rezervnem sestavu milice do leta 1981).

Pozneje je napadalec vzel tudi orožje umorjenega policista, zato policija preiskuje, ali si ni morda sodil sam. Po sedaj znanih podatkih je napadalec umrl v obračunu s policijo.

Obala je izgubila glavnega urologa, kar bo prizadelo tudi vse bolnike, ki bodo imeli težave pri delovanju ambulant, urološkega oddelka in tudi operacijske dejavnosti. Tiskovna konferenca v izolski bolnišnici. Foto: Marko Feist/Slovenske novice

Obala ostala brez glavnega urologa, bolnike prosijo za razumevanje

V Sloveniji primanjkuje urologov, zato se tudi pacienti v SB Izola zdaj soočajo s hudo kadrovsko težavo. Žiža je bolnike pri tem pozval k razumevanju. Ministrica za zdravstvo Milojka Kolar je bolnišnici obljubila pomoč pri iskanju novega urologa.

Ministrica je sklicala tudi vodstva bolnišnic, da bodo skupaj pregledali, kako lahko zagotovijo boljšo varnost zdravnikov.

Na umrlega kolega s Policijske uprave Koper so se v današnjih sporočilih za medije spomnili tudi na več policijskih upravah. Kot so zapisali, »te rane čas ne zaceli, žalost pa otežuje misli, da pogum, odločnost, etičnost, zakonitost in strokovnost včeraj niso premagali nasilja človeka, ki je med varovanjem poslanstva policije vzel življenje policijskega kolega«.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer zdravijo preživelega policista, bodo na današnji novinarski konferenci ob 12.30 predstavili, kako je poskrbljeno za varnost zdravnikov.

Žalna knjiga za pokojnega policista Iva Žnidarčiča na postaji prometne policije Spodnje Škofije. Foto: Marko Feist/Slovenske novice

Cerar je policistom zagotovil vladno podporo

»Kot predsednik vlade bom storil vse, da bodo za policiste in vse, ki skrbijo za varnost in oskrbo ljudi, zagotovljeni ustrezni delovni pogoji ter podpora vlade tudi vnaprej,« je danes po srečanju z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar dejal predsednik vlade Miro Cerar. Popoldne bo premieru podrobnejše ugotovitve policije sporočil tudi z generalni direktor Policije Marjan Fank.