Stanje v Pomurju je težko, a se izboljšuje

Danes se je z zaključnim skupnim srečanjem vlade s pomurskimi gospodarstveniki, župani, uradniki in drugimi končal dvodnevni vladni obisk najslabše razvite slovenske regije.

Objavljeno
16. september 2015 21.34
Jože Pojbič, Dejan Karba
Jože Pojbič, Dejan Karba

Murska Sobota, Radenci - Poleg zakona za razvojno pomoč Pomurju je drugi dan vladnega obiska v Pomurju najpogostejša tema bila vseslovenska, pa tudi lokalna: begunci. O slednjem več poročamo posebej, o pomurskem razvojnem zakonu pa je vlada na svojem današnjem posvetu v gradu Negova le še potrdila odločenost, da veljavnost zakona podaljša do leta 2017.

Preko tega zakona bo vlada v letih 2016 in 2017 v Pomurju z razpisi za najprimernejše podjetniške programe razdelila še neporabljenih deset milijonov evrov. Tudi zaradi teh pomoči in zaradi nekaterih državnih infrastrukturnih in drugih naložb se namreč stanje v regiji, za katerega se vlada zaveda, da je težko, vendarle izboljšuje, je sinoči ob zaključku obiska dejal premier Miro Cerar.

Toda ne samo razvojni zakon, tudi sprejetje regijskega razvojnega programa in izboljšanje splošnih pogojev za gospodarstvo za vso Slovenijo bo nujno za to, da se najslabše razvita slovenska regija izvije iz zaostalosti, pa so popoldan pomurski gospodarstveniki na okrogli mizi Pomurske gospodarske zbornice dejali gospodarskemu ministru Zlatku Počivalšku. Ta jim je že do konca leta obljubil vsaj en »gasilski« ukrep za lažje nagrajevanje zaposlenih. Vlada uvaja možnost neobdavčenega nagrajevanja delavcev iz dobička podjetja, ki naj bi omililo sedanjo preveliko obremenjenost rednih plač z dajatvami.

Pomoč pa je minister obljubil tudi predstavnikom termalnih kopališč in drugih uporabnikov termalne vode iz vrtin, ki so dvignili preplah zaradi nesorazmernega dviga koncesijskih dajatev. V prihodnjem letu naj bi bile namreč koncesnine petnajstkrat višje kot ob njihovi uvedbi leta 2005. »To bistveno zmanjšuje našo konkurenčnost v jugovzhodni Evropi, kjer termalna kopališča in drugi uporabniki skoraj nikjer ne plačujejo koncesnin,« je ministru dejal direktor pomurskih term Sava Turizma Igor Magdič. Njihova družba bi morala prihodnje leto plačati 1,5 milijona evrov koncesnine, če bodo nove cene ostale. »Prosimo vas za podporo, ker bomo sicer lahko vse terme v Pomurju kar zaprli,« pa je dejal Metod Grah iz Term Vivat v Moravskih Toplicah.

Ministru Počivalšku so predstavili tudi nastajajoči nov pomurski regijski razvojni program 2014 - 2020. Ta vsebuje tudi nekaj večjih projektov, kot je krepitev konkurenčnosti pomurskega gospodarstva z zneskom 30 milijonov evrov, zviševanje kakovosti pridelave in predelave hrane s 15 milijoni evrov, projekt Pravi poklic z enim milijonom in vzorčni projekt javno - zasebnega partnerstva Soboško jezero, vreden okrog 40 milijonov evrov.