Stanovalci in SDS proti naselitvi azilantov v Murski Soboti

Dvajset podpisnikov je poslalo peticijo državnozborski komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Objavljeno
16. januar 2017 17.28
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Potem, ko so iz medijev izvedeli, da namerava vlada v stanovanje v njihovem stanovanjskem bloku naseliti azilante, je del stanovalcev Lendavske ulice 17 b v Murski Soboti prejšnji teden podpisal peticijo proti naselitvi azilantov, ki so jo poslali državnozborski komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

 Včeraj je zahtevo teh stanovalcev podprl mestni odbor SDS Murska Sobota, ker da "morajo biti ravnanja vlade in župana v dobrobit državljanov in državljank Republike Slovenije, da nas naši vnuki ne bodo spraševali, kje smo bili takrat, ko je bilo potrebno braniti civilizacijske in kulturne dobrine našega naroda." Svetniška skupina SDS bo zahtevala uvrstitev te teme na sejo mestnega sveta. 

Župan MO Murska Sobota Aleksander Jevšek nima nič proti, da o tem spregovorijo na seji mestnega sveta, ne more pa mestni svet odločati o pravicah teh ljudi, ki jim pripadajo po zakonu, pravi. "Mi skrb stanovalcev sicer razumemo, ampak domnevamo, da je MNZ s temi prosilci opravilo vse postopke glede priznanja statusa in če status imajo, imajo tudi vse zakonske pravice. Zato pozivamo k strpnosti in da stanovalci ne naredijo česa takega, zaradi česar bi nas moralo biti v prihodnje sram."

 Na MNZ so poudarili, da so osebe s priznano mednarodno zaščito, ki so opravile zelo zahteven postopek priznanja, v svojih zakonskih pravicah povsem izenačene z državljani RS in da imajo tako tudi pravico do prostega gibanja in izbire bivališča.  Pravica lastnika stanovanja pa je, da lahko s to svojo lastnino prosto razpolaga in se v takih primerih ne obvešča lokalnih skupnosti, saj je sklenitev najemne pogodbe stvar lastnika in najemnika.

"Vlada Republike Slovenije je 10. marca 2016 sprejela Izvedbeni načrt premestitve 567 oseb iz Italije in Grčije in trajne preselitve 20 oseb iz tretjih držav in hkrati zavezala Ministrstvo za javno upravo, da v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, Ministrstvom za obrambo in Stanovanjskim skladom Republike Slovenije, zagotovi nastanitvene zmogljivosti za premeščene in trajno preseljene osebe, ki bodo v Republiki Sloveniji pridobile status mednarodne zaščite. Ministrstvo za javno upravo je v ta namen vzpostavilo portal, namenjen oddajanju ponudb zasebnikov, ki bi bili pripravljeni oddati svoje nepremičnine v najem premeščenim osebam. K ponudbi nezasedenih stanovanj so bila pozvana vsa ministrstva, ki imajo v lasti in upravljanju lastne stanovanjske kapacitete.

Po podatkih Ministrstva za javno upravo so organi za potrebe naselitve oseb z mednarodno zaščito identificirali 46 stanovanj v lasti RS. Gre za stanovanja, ki jih je bilo treba vzdrževati, urediti za uporabo, vendar ta trenutek niso še pripravljena za vselitev in niso opremljena. Opremljali jih bomo v skladu z izkazanim interesom za oddajo (za vselitev oseb z mednarodno zaščito ali zaposlenih v državni upravi ali drugih fizičnih oseb). Trenutno Ministrstvo za javno upravo razpolaga še s 45 aktualnimi vlogami, ki so jih ponudile fizične oziroma pravne osebe in imajo prednost pri obravnavi.

Država in lokalne skupnosti morajo skupaj prispevati k ustvarjanju pozitivnega družbenega ozračja, spodbujanju k medsebojnemu spoštovanju in strpnosti, predvsem pa k spoštovanju pravil pravne države. Na uspešnost procesa vključevanja oseb z mednarodno zaščito zelo močno vpliva prav lokalno okolje. Prepričani smo, da kot zrela in odgovorna družba znamo prepoznati ljudi v stiski, ki resnično potrebujejo našo pomoč, jim pomagati in olajšati vključitev v našo družbo," so še sporočili z MNZ.