Stanovanje ali hiša je lahko tudi breme

Nova posplošena vrednost nepremičnin bo vplivala na pravice iz javnih sredstev in na davčno breme.

Objavljeno
16. januar 2018 11.37
Prodaja nepremičnin v Prekmurju, Šalovci, 18.4.2013
Božena Križnik
Božena Križnik

Nepremičnine so spet dobra naložba, zato pozabljamo, da so za marsikoga lahko mlinski kamen. Na primer stare hiše in stanovanja, v katerih živijo upokojenci z majhno pokojnino, neprilagojeni njihovim potrebam. Kaj čaka lastnike po prenovi množičnega vrednotenja nepremičnin?

Menda korektnejše, bolj poštene ocene vrednosti nepremičnin. Kot take bodo lahko osnova ne le za določanje pravic iz javnih sredstev (socialnih pomoči, subvencij najemnine, vrtcev, štipendij ...), za različne sodne postopke, analize, za upravljanje javnega premoženja, za potrebe bank in zavarovalnic, ampak tudi kot osnova za obdavčitev. S tem se odpirajo vrata novemu davku na nepremičnine. Pripis novih vrednosti je pričakovati avgusta 2019, po optimističnem scenariju pa bi novi davek na nepremičnine, če ga bo nova vlada sprejela leta 2019, lahko uveljavili v letu 2020.

Kako do poštene vrednosti

Višja ko bo pripisana vrednost nepremičnine, višji bo davek in manjše pravice iz javnih sredstev. Zato novosti na tem področju močno zadevajo tudi upokojence, ki jih je skoraj četrtina slovenskega prebivalstva. Po oceni jih 90 odstotkov živi v lastnem stanovanju ali hiši. Analize, ki bi natančno ugotovila, v kakšnem stanju so ta bivališča, ni. Kot je znano, pa večina upokojencev živi v prevelikih, starosti neprilagojenih stanovanjih ali hišah, v eno- ali dvočlanskih upokojenskih gospodinjstvih, s pičlo pokojnino kot edinim virom dohodka. Delež upokojenskih gospodinjstev z nizkimi dohodki raste, tveganje dohodkovne revščine pa se v tej skupini povečuje hitreje kot v povprečju in je na ravni EU.

Da lastniki ne bodo čez tri leta neprijetno presenečeni, najprej velja razmišljati o novih izračunih posplošene vrednosti nepremičnine. Te bodo krojili novi modeli, posebne okoliščine in podatki v javnih evidencah. Lastniki nepremičnin bodo lahko sodelovali pri oblikovanju modelov s pripombami na javni razgrnitvi, po izračunu vrednosti pa bodo lahko uveljavljali posebne okoliščine. Za položaj posameznika je pomembnejša druga možnost.

Na primer napovedi, da bodo hiše poslej vrednotene po neto tlorisni in ne več po uporabni površini, utegnejo pri marsikom (prav v opisani skupini) zvišati sedanjo posplošeno vrednost. Če denimo živi sam v preveliki hiši in dejansko uporablja le nekaj prostorov, bo v novem izračunu upoštevana površina večja. Na geodetski upravi sicer razlagajo, da ta sprememba ne bi smela vplivati na vrednost, ker se model umerja s cenami enakovredne nepremičnine na trgu in se ob uporabi drugega podatka spremeni tudi moč njegovega vpliva na ceno. V isti sapi pa pravijo, da bodo z neto tlorisno površino preprečili manipulacije s površinami ...

Pri stavbah, ki so poškodovane ali slabo vzdrževane, bodo lastniki lahko ugovarjali in tako nižali izračunano posplošeno vrednost. Vprašanje je, kaj vse bo med upoštevnimi posebnimi okoliščinami in kolikšen bo njihov vpliv na vrednost (pravilnik je namreč še v izdelavi). Vsekakor pa bo treba seniorjem pomagati z napotki, jih usposobiti za pritožbo in jim povedati, koliko jih bo ta stala. Pogoj za korektno izračunano vrednost so tudi pravilni podatki v javnih evidencah. Da bi jih izčistili, ni treba čakati, najbolje je, da jih uredijo čim prej, še pred generalnim vrednotenjem.

Prihajajo še nova bremena

Nadalje bo skrb za to ranljivo skupino odvisna od tega, kaj bo država v prihodnje storila za večjo socialno varnost, kakšne bodo možnosti za obnovo in prilagajanje starejših gospodinjstev, kako bo zasnovan davek na nepremičnine. Za vse pa bo nujno, da bodo davčna bremena racionalno porazdeljena, evidence pa ažurne, da ne bo skrivaštva, zmede in krivic, na kar v Združenju društev upokojencev Slovenije opozarja Tomaž Banovec, sicer član projektnega sveta za novo sistemsko obdavčitev nepremičnin.

Banovec: »Predvidevam, da se bodo davčna in druga bremena upokojencev, lastnikov in najemnikov stanovanj povečala, da pa njihov dohodkovni položaj v primerjavi z drugimi ne bo izboljšan. Poleg tega se napovedujejo nova bremena, vezana na stanovanjske in druge nepremičnine, kot so stroški varstva okolja, energetske prenove, omrežnine za več namenov. Velik izziv bodo najemna razmerja, saj se bo novo davčno breme preneslo na najemnike (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se ni), tudi upokojence. Aktivno in zaposleno prebivalstvo zdaj jezdi na valu konjunkture in si popravlja razrede, veča neobdavčene božičnice in drugače strateško popravlja svoj dohodkovni položaj, pomemben tudi za nove nepremičninske davke, upokojenci pa tega ne dohajajo.«

***

Nove Delove strani Generacija + , ki bodo izhajale od danes, 8. januarja, ob ponedeljkih, torkih in sredah, bomo gradili na pozitivnih zgodbah, ki jih prinaša zrelo obdobje, opozarjali bomo na probleme, ki jih prepočasi rešujemo, na nujne sistemske ureditve in tudi njihove pomanjkljivosti, se od naših intervjuvank in intervjuvancev kot iz živih knjig tudi kaj naučili. Vaši predlogi in vprašanja bodo vedno dobrodošli, pošiljate jih lahko na spletni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Vsebine iz strani Generacija + so zbrane na enem mestu, dobite jih s klikom na zgornjo pasico.