Staro kot novo tudi v Izoli

Center uporabnih predmetov so uredili pri zbirnem centru. Obnovljene stvari delijo brezplačno.

Objavljeno
17. marec 2015 21.23
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Izola – Zakaj bi še dobre, lepe in uporabne stvari metali stran? To je miselni preskok, ki so si ga po približno desetih slovenskih občinah privoščili tudi v izolski, kjer je Komunala Izola ob zbirnem centru odprla Center uporabnih predmetov, v katerem brezplačno delijo zavržene, a še uporabne stvari.


V potrošniško naravnani družbi postane cela vrsta predmetov po določenem času večini odveč, včasih brez pravega vzroka. Čeprav je veliko teh predmetov še povsem uporabnih, se jih lastniki znebijo, ker želijo novejše, funkcionalnejše, modernejše, učinkovitejše ... Stari končajo na odpadu, kjer jih v najboljšem primeru reciklirajo za surovine.

V izolskem centru zbirajo še uporabne predmete, kot so posoda, porcelan, kozarci, obleke, TV-sprejemniki, knjige, otroški vozički, pomivalna korita, štedilniki in drugi gospodinjski aparati, svetilke, orodje, pohištvo in vrsta drugih stvari. V Komunali poskrbijo za obnovo predmetov in na takšen način še dodatno zmanjšujejo količino odpadkov. »Uporabne predmete želimo podariti tistim, ki jih najbolj potrebujejo, zato bo brezplačen prevzem poleg občanom Izole omogočen tudi drugim,« je povedal direktor Komunale Izola Denis Bele. Občina si prizadeva, da bi za center našli primerno lokacijo v središču mesta, kjer bi bil razstavni prostor dostopnejši za tiste, ki nimajo možnosti prevzema predmetov pri zbirnem centru. Še leta 2010 so v izolski občini ločili 17,6 odstotka odpadkov, lani pa jih je bilo že 45 odstotkov. Tudi Center uporabnih predmetov bo pomagal k drugačni miselnosti prebivalstva, saj bo opominjal na nujnost ločevanja in prispeval k prizadevanju za podaljševanje uporabnosti predmetov.

Izolski center je pomagala urediti Metka Šori po vzoru ljubljanskega. Pobudniki akcije so nam povedali, da se za rabljene predmete zanimajo tisti, ki si jih ne morejo kupiti, zbiratelji in zagovorniki filozofije ponovne uporabe, ki menijo, da je metanje učinkovitih naprav stran velik okoljski in družbeni problem. Ime centra Staro kot novo so izbrali devetošolci z Osnovne šole Livade.