Stavka bo, razen če se zgodi kaj pravljičnega

Danes se pogajajo sindikati javnega sektorja in vlada. Slednja pri znižanju mase plač ne popušča.

Objavljeno
18. januar 2013 17.08
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

 Ljubljana - Še zadnji pogajalski poskus sindikatov in vlade danes ni prinesel preboja, s katerim bi se izognili splošni stavki. »Poskusili smo se pogovoriti o zahtevah sindikatov. Pogovor je bil konstruktiven, nadaljujemo v ponedeljek,« je izkupiček pogovorov pojasnil minister za javno upravo Senko Pličanič.

Pogajanja se vrtijo okrog stavkovnih zahtev sindikatov, ki nasprotujejo znižanju mase za plače in zmanjševanju števila zaposlenih, oziroma o odpuščanju, večjem od enega odstotka na leto, kakor je vlada predvidela v že sprejetem proračunu za letos in prihodnje leto.

»Vlada je pripravljena storiti čisto vse, da stavke ne bi bilo, hkrati pa se gibljemo v javnofinančnih okvirih, ki jih preprosto ne moremo prestopiti,« položaj ocenjuje minister Senko Pličanič.

Pojasnil je, da je vlada najprej mislila, da je nasprotovanje sindikatov absolutno. »Iz njihove stavkovne zahteve pa izhaja, da ne nasprotujejo absolutno, temveč da želijo, da je znižanje skladno s predpisi in že sklenjenimi dogovori.

Sindikati trdijo, da ni, mi pa trdimo, da je v proračunih predvideno znižanje plačne mase v skladu s predpisi in že sprejetimi dogovori s sindikati.« Vlada zato za zdaj ni pripravljena finančno popustiti, sindikati pa, kot kaže, tudi ne; vladi so včeraj najbolj zamerili pogajalsko »neresnost«.

Pesimizem pred ponedeljkom

»Pogajanja naj bi bila ključna pred stavko, ko bo stavkalo 160.000 zaposlenih v javnem sektorju. Gospe in gospodje so začeli odhajati po pol ure pogajanj in na koncu je vladna stran ostala tako rekoč brez pogajalcev.

To je popolnoma neresno in kaže na to, da vlada ravna do konca arogantno in nima osnovnega spoštovanja do sindikatov, ki zastopamo tako veliko ljudi,« je po pogajanjih dejal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi pravi, da je petek slab termin za začetek pogajanj: »Tisti s finančnega ministrstva, ki so glavni povzročitelji te krize, so najprej zapustili prizorišče, ker da so imeli neke obveznosti, upamo, da bodo v ponedeljek imeli več časa.«

Vendar si od ponedeljkovih pogajanj ne obeta veliko. »Vsa vprašanja, ki so bila na mizi, so tam tudi ostala, ključnih odgovorov pa nismo dobili. Glede na videno in slišano je težko pričakovati, da bomo ob pravem času pogajanja ustrezno zaprli,« ocenjuje Posedi. Kljub temu upa, da si bodo na prihodnjem srečanju v ponedeljek vzeli dovolj časa in poskušali najti neko rešitev.

Tudi minister Pličanič ocenjuje, da časa res ni veliko - splošna stavka je sklicana za prihodnjo sredo -, vendar je prepričan, da lahko hitro ugotovijo, kje se razhajajo, nato pa poskušajo najti kompromis.