Stavkovni odbor velenjskih rudarjev bi zaostril stavko

Stavkovni odbor od potrebnih 1250 podpisov za zaostritev stavke že zbral 944 podpisov. V HSE menijo, da niso pogajalski partner.

Objavljeno
06. julij 2014 12.18
Posodobljeno
06. julij 2014 12.18
Stavka velenjskih rudarjev
Mo. B., Je. G., Delo.si, STA
Mo. B., Je. G., Delo.si, STA

Velenje - Tiskovni predstavnik stavkajočih Robert Mencinger je za Slovensko tiskovno agencijo ocenil, da zbiranje podpisov poteka dobro in pričakuje, da bodo zbrali zadostno število podpisov.

Če bo stavkovni odbor zbral te podpise, bodo z deponije dobavo premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zmanjšali na 25 odstotkov. Za ta korak se je stavkovni odbor odločil, ker s strani generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka še ni nobenega odgovora glede njihovih stavkovnih zahtev, predvsem glede vzdržne cene premoga.

Eden izmed rudarjev pa je povedal, da je blok pet Teša v remontu, obratuje le blok štiri, tako da dnevno Teš potrebuje le okoli 1500 ton premoga iz Premogovnika Velenje.

Iz Teša so za STA sporočili, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. S to količino lahko Teš nemoteno obratuje naslednjih 35 do 40 dni.

V Premogovniku Velenje pa so za STA potrdili, da prodajajo hotel Barbara v Fiesi, ki je bil nekoč dom rudarjev, zgrajen z udarniškim delom, in hotel Oleander v Strunjanu, ki je v lasti hčerinske družbe Gost. Za hotela naj bi se zanimali ne le kupci iz Slovenije, temveč tudi iz Rusije. Odprodajo premoženja, ki ni vezano na odkop premoga, je od vodstva rudnika zahteval tudi Košorok.

Rudarji, ki stavkajo od ponedeljka, zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

»HSE ni pogajalski partner«

»Družba HSE je, glede na to, da je večinski lastnik družb PV in TEŠ, močno zainteresirana, da se stavka rudarjev Premogovnika Velenje zaključi in da se vzpostavijo taki odnosi med deležniki, ki bodo omogočili izvajanje osnovnih dejavnosti obeh družb. Ob tem moramo ponovno poudariti, da družba HSE v tej stavki ni pogajalski partner. Predmet pogajanj so namreč razmerja med zaposlenimi v družbi PV ter tržna razmerja med prodajalcem PV in kupcem TEŠ. Vodstvo HSE v okvirih korporativnega upravljanja vodstvi obeh hčerinskih družb usmerja tako glede racionalnega poslovanja kot glede odnosa do ključnih deležnikov,« so zapisali iz HSE v odzivu na zaostrovanje stavk in dodali, da je prva ključna zahteva stavkovnega odbora PV, povišanje cene premoga, vprašanje, ki ga lahko PV reši izključno v pogajanjih s svojim edinim kupcem, TEŠ. Druge zahteve, ki se vežejo na socialne pravice delavcev PV, pa se lahko rešijo le med vodstvom PV, ki mora zagotoviti tako rentabilno poslovanje kot tržni situaciji primerno nagrajevanje zaposlenih.

V HSE še pravijo, da ne morejo - niti, če bi to hoteli - postati pogajalski partner.