Stečaj za zadolženega gostinca Štormana

Celjski podjetnik predloga za prisilno poravnavo ni dopolnil v roku, tudi sicer je bila ta možnost vprašljiva.

Objavljeno
02. maj 2014 19.27
empeter v Savinjski dolini - zaposleni pri s.p. torman prihajajo na stavko pred Gostie torman.
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Celjsko okrožno sodišče je zavrglo predlog samostojnega podjetnika Zvoneta Štormana za prisilno poravnavo in začelo stečajni postopek, ker dolžnik ni dopolnil predloga. Upniki svoje terjatve v postopku osebnega stečaja lahko prijavijo do vključno 30. julija.

Ker Zvone Štorman predloga za uvedbo prisilne poravnave, ki ga je vložil 18. marca, ni dopolnil v roku, ki se je iztekel 28. aprila, je sodišče začelo stečajni postopek. Prisilna upraviteljica Alja Markovič Čas bo, kot je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa, nadaljevala delo kot stečajna upraviteljica v tem postopku.

Predlog za stečaj Štormana je že prej vložila tudi družba KBM Leasing, za uvedbo stečaja pa so bili tudi delavci, ki so zaradi neizplačanih plač in prispevkov, regresa in odpravnin marca stavkali. Predsednik stavkovnega odbora Maksimir Hrovatič je takrat povedal: »Zahtevamo plače, regrese in odpravnine. Nekateri plač nismo dobili že enajst mesecev, davčni upravi pa Štorman za prispevke dolguje 2,7 milijona evrov. Najboljši bo stečaj.«

Glede na predlog načrta finančnega prestrukturiranja, ki je bil na Ajpesu objavljen 19. marca, je bil Štorman na zadnji dan leta 2013 upnikom dolžan skupaj 6,46 milijona evrov. Za plače in prispevke delavcev, ki spadajo med prednostne terjatve, je bil dolžan 297.000 evrov. Za lizing pri KBM Leasingu za hotel v Celju, pri čemer gre za izločitvene terjatve, je bil dolžan 2,59 milijona evrov, 3,57 milijona evrov pa je bilo navadnih terjatev.

KBM Leasing je zaradi neporavnanih obveznosti Štormanov hotel v Celju decembra lani za 1,35 milijona evrov prodal podjetju Eurotas celjskega nepremičninarja Aleksandra Jančarja. Obenem je KBM Leasing tožil Štormana za poplačilo lizinga za hotel, Štorman pa je KBM Leasingu s sodno odredbo blokiral račun pri NKBM za tri milijone evrov zaradi prepoceni prodanega hotela. KBM Leasing je za Štormana predlagal stečaj, Štorman je to odložil s predlogom za prisilno poravnavo zase, hkrati pa je vložil predlog za stečaj KBM Leasinga.

Štorman je vložil tudi tožbo zaradi odvzema posesti z zahtevkom za vzpostavitev prejšnjega stanja in prepoved posega v njegovo lastnino, sodišče pa je zahtevo za vračilo hotela zavrnilo. Kljub temu se nakup lahko hotela zaplete. Če bo KBM Leasing šel v stečaj, lahko stečajni upravitelj spodbija prodajo hotela, češ da ga je KBM Leasig prodal pod ceno. Navsezadnje večina kupnine še ni plačana.

Štorman je v predlogu načrta finančnega prestrukturiranja predvidel, da bi delavce poplačal iz predvidene kupnine od Hotela Štorman oziroma odškodnine zaradi izpada prihodka, ki jo je terjal od KBM Leasinga. Poleg tega je navadnim upnikom ponudil 15-odstotno poplačilo v štirih letih. Glede na njegov načrt je bila morebitna stečajna masa ocenjena na 1,66 milijona evrov.

V tej igri med odvetniki gostinca, mariborske lizinške hiše in celjske odvetniške pisarne Dušana Korošca, ki zastopa nekatere Štormanove delavce in tudi podjetnika Jančarja, se je postavilo vprašanje, ali je prisilna poravnava samostojnega podjetnika Štormana sploh izvedljiva. Ni bilo namreč jasno, v katerih lokalih bi Štorman še posloval, da bi med prisilko lahko poravnal del dolgov. Različna so bila mnenja o tem, ali je scenarij izvedljiv samo z lokalom v Šempetru, ki ga je oddal v najem podjetju v lasti svoje hčere Elizabete, ali ne.