Štefanec ne ve, kdaj bo Supervizor začel delovati, zagotavlja pa, da bo

Boris Štefanec ni hotel govoriti o dnevih ali tednih, vzpostavljen pa bo predvidoma še pred septembrom.

Objavljeno
22. julij 2015 16.37
tlo štefanec
Sonja Merljak, šolstvo, Ma. F., Delo.si, STA
Sonja Merljak, šolstvo, Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana – Supervizor ni ugasnil, le začasno ne deluje. Vzpostavljen bo še pred septembrom. Tako zagotavlja predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, ki mrk aplikacije pripisuje tehničnim težavam. Kakšnim, podrobneje ni hotel pojasniti.

Na novinarski konferenci je povedal, da je Supervizor ugasnil zaradi tehničnih težav, ki so povezane s selitvijo Supervizorja z zasebnega na državni strežnik.

O njej je začel razmišljati zaradi tožb in pritiskov javnosti.

»Spraševali so, ali je prav, da komisija sodeluje z zunanjim sodelavcem in da Supervizor deluje na zunanjem strežniku,« je pojasnil Štefanec.

Zakaj selitev ni potekala tako, da delovanje Supervizorja ne bi bilo prekinjeno, ni hotel podrobneje pojasniti. Povedal pa je, da se je za ugasnitev aplikacije odločil zunanji sodelavec, ker je presodil, da bi tako najbolj preprosto preprečil možnost, da prek Googla nekdo dostopa do podatkov o družbenikih, ki so v Supervizorju.

»Tega mu jaz nisem naročil,« je dodal.

MJU: Odločitev na strani KPK

Na ministrstvu za javno upravo so za STA pojasnili, da so v njihovem direktoratu za informatiko pripravili vse, da Supervizor lahko začne s ponovnim delovanjem. »Odločitev o ponovnem delovanju pa je na strani KPK, ki tudi razpolaga z vsebino aplikacije; z njeno izvorno kodo in namestitvenimi procedurami,« so navedli.

»S Štefanecem se ne da sodelovati«

Dosedanji upravljalec Supervizorja Primož Bratanič zavrača navedbe Štefaneca, da naj bi aplikacijo ugasnil zaradi odločbe informacijske pooblaščenke. Po njegovih besedah je bil dogovor o prenehanju sodelovanja sklenjen že prejšnji teden, saj da se Štefanecu »ne da zaupati, da ne bo o dogovorjenem takoj spremenil stališča«.

Kot je pojasnil dolgoletni zunanji sodelavec KPK, so se prejšnji teden s Štefanecem dogovorili, da sodelovanja v trenutnem obsegu ne morejo več nadaljevati.

»Ker mi na pisni poziv, naj sporoči terminski načrt prevzema Supervizorja k sebi, ni odgovoril, je bila alternativa to, da ga dobi v roke v ponedeljek kot edino kopijo in da lahko z njo dela, kar hoče,« je pojasnil Bratanič.

To se je po njegovih besedah tudi zgodilo - Supervizor je bil zapisniško izročen KPK. »In če je edina kopija v rokah KPK, potem pri meni ne more delovati,« je bil jasen Bratanič.