Številni očitki na račun mestnega prometa

Prve razprave kažejo, da ni prometne tegobe, ki bi je Celje ne imelo

Objavljeno
11. julij 2016 17.55
CELJE PROMET
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Ključne prometne težave mesta so tranzitni, predvsem tovorni promet skozi mestno središče, slabe kolesarske povezave med mestnim središčem in primestnimi naselji, zasičenost mestnega središča z avtomobili, pomanjkanje mestnega potniškega prometa.


Tako pravijo Celjani, ki so se pred dnevi udeležili prvih razprav o celjskih prometnih težavah. Podjetje Savaprojekt iz Krškega bo za celjsko občino do maja prihodnje leto izdelalo celostno prometno strategijo. Stala bo 112.000 evrov, pri čemer bo občini 90.000 evrov prispevalo ministrstvo za infrastrukturo. Za projekt na občini pristojni Miran Gaberšek pravi, da želijo s strategijo povečati učinkovitost trajnostnih oblik mobilnosti, zmanjšati izpuste, hrup in porabo energije ter povečati kakovost bivanja v mestu. O bodoči prometni ureditvi bodo najprej zbrali mnenja Celjanov, ki pa imajo na obstoječe stanje veliko pripomb.

V bližini bolnišnice in zdravstvenega doma primanjkuje parkirišč, javne ustanove so težko dostopne, mestnega javnega potniškega prometa ni, premalo je kolesarskih stez. Invalidi so pozvali k odpravi arhitektonskih ovir ter opozorili na nizko kulturo ljudi, ki parkirajo na parkiriščih, namenjenih njim. Med predlogi je bilo slišati, da bi mestno jedro zaprli za motorni promet, taksije vključili v javni potniški promet, podražili parkiranje in vzpostavili izposojo koles. Elvis Herbaj s Policijske uprave Celje pravi, da je treba obremenjenost mesta z motornimi vozili pripisati dejstvu, da ljudje tudi na krajših razdaljah uporabljajo avtomobile.