Štiri bolnišnice bi v državni zakladnici najele posojila v višini 7,4 milijona evrov

Gre za Bolnišnico Topolšica, porodnišnico Kranj ter splošni bolnišnici Celje in Nova Gorica.

Objavljeno
27. julij 2017 10.42
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana - Zaradi zapadlih obveznosti do dobaviteljev so štiri bolnišnice zaprosile za posojila pri državi zakladnici. Gre za Bolnišnico Topolšica, porodnišnico Kranj ter splošni bolnišnici Celje in Nova Gorica. Skupna vrednost zaprošenih posojil znaša 7,4 milijona evrov. Sedem bolnišnic že ima pri zakladnici posojila v skupni vrednosti 7,6 milijona evrov.

Bolnišnica Topolšica, ki je konec prejšnjega meseca že imela pri državni zakladnici likvidnostno posojilo v višini 2,27 milijona evrov, bi potrebovala dodatnih 700.000 evrov posojila. Za enak znesek posojila pri zakladnici je zaprosila kranjska porodnišnica, medtem ko je celjska bolnišnica zaprosila za štirimilijonsko posojilo, šempetrska pa za dvomilijonsko.

Vse bolnišnice so za posojilo zaprosile z namenom plačila zapadlih neporavnanih obveznosti do dobaviteljev, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu z finance naj bi o posojilih odločili v avgustu.

Poleg Topolšice je imelo konec prejšnjega meseca pri državi zakladnici posojila še šest bolnišnic. Dolgoročna obročna posojila v skupni višini 1,3 milijona evrov so imele splošne bolnišnice Izola (820.000 evrov), Jesenice (343.950 evrov) in Ptuj (142.000 evrov).

Likvidnostno posojilo z obročnim odplačevanjem so imeli Center za zdravljenje bolezni otrok Šentvid pri Stični (50.000 evrov), Splošna bolnišnica Ptuj (310.000 evrov) in Splošna bolnišnica Slovenj Gradec (700.000 evrov). Splošna bolnišnica Novo mesto pa je imela likvidnostno posojilo v višini treh milijonov evrov.

Vlada bo danes obravnavala analizo vzrokov primanjkljaja javnih zdravstvenih zavodov, ali bo odločila tudi o dodatnem denarju za zdravstveni sistem, kar zahteva Kolar Celarčeva, pa še ni znano.