Stiskali se bodo le še eno leto

Podružnična šola na Trebelnem bo dobila prizidek in telovadnico.

Objavljeno
27. september 2017 19.27
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Trebelno – Zaradi prostorske stiske v podružnični osnovni šoli Trebelno namerava občina Mokronog - Trebelno do prihodnje jeseni zgraditi šolski prizidek in telovadnico. Pogodbo za 1,9 milijona evrov vredno naložbo so podpisali včeraj, sofinancirali jo bodo Eko sklad, Fundacija za šport in šolsko ministrstvo.

Da šola poka po vseh šivih, je za Delo povedala vodja podružnice Saša Brudar, saj se zadnja tri leta število učencev nenehno povečuje. Letos obiskuje šolo od prvega do petega razreda 61 učencev in 19 vrtčevskih otrok. V prihodnjem šolskem letu pa bo prag šole prestopilo 15 prvošolčkov. »Naši otroci so zelo ustvarjalni in vedoželjni, zato potrebujejo boljše učne pogoje. Prostorska stiska je nepredstavljiva,« pravi Brudarjeva. Telesna vzgoja poteka zunaj in na hodniku, učitelji nimajo svojega prostora, individualne ure z učenci morajo opraviti v zbornici, nekatere programe celo na hodniku.

Po desetletju izpolnil obljubo

Ravnateljica OŠ Mokronog Zvonka Kostrevc pa je dodala, da pedagoški delavci svoje delo v celoti opravijo, čeprav se otroci stiskajo v le štirih prostorih, ter da se nove pridobitve resnično veselijo in komaj čakajo začetek prihodnjega šolskega leta.

Župan Anton Maver je za Delo priznal, da je boljše učne pogoje obljubljal polno desetletje, a ker denarja ni bilo, so z naložbo iz leta v leto odlašali. Zdaj bo drugače, pravi sogovornik, saj nameravajo že do šolskega leta zgraditi prizidek, v katerem bosta dve novi učilnici, zbornica in kabinet ter še 340 kvadratnih metrov veliko telovadnico. Nad njo bodo uredili knjižnico ter dodaten klubski prostor. Telovadnica bo povezana z obstoječo šolo, imela pa bo tudi ločen vhod za obiskovalce in rekreativce. »Uspelo nam je pripraviti dokumentacijo tako, da bo načrtovana pridobitev okolju prijazna, z nizko porabo energije in predvsem z visoko uporabno vrednostjo,« je povedal Maver.