Stolp v Lendavskih goricah stoji, arhitekti še vedno niso navdušeni

Nova turistična atrakcija bo vrata za obiskovalce odprla v prvi polovici avgusta.

Objavljeno
03. junij 2015 21.22
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Lendava – Postavitev 53,5 metra visokega razglednega stolpa na vrhu Lendavskih goric je skoraj končana. Radgonski Reflex te dni končuje zastekljevanje razglednega prostora, župan Anton Balažek pa odprtje armirano-betonskega objekta napoveduje v prvi polovici avgusta.

Dela na malo več kot 1,7 milijona evrov vrednem objektu, za katerega je Evropska unija primaknila skoraj milijon evrov, potekajo skladno z načrti. Ekonomsko točko preloma naj bi turistična atrakcija dosegla pri 22.500 obiskovalcih na letni ravni. Župan Anton Balažek jih pričakuje več: prepričan je, da bo obiskovalcev, ki bodo poleg okušanja lokalnih vin v vinoteki lahko uživali predvsem v razgledu iz zastekljene kabine na vrhu stolpa z devetimi etažami, od 30.000 do 40.000 na leto.

Prvotni načrti so predvidevali 60 metrov visok stolp, a sta se njegova višina in oblika po protestu lokalnih arhitektov, ki so skupaj s kolegi iz ljubljanske fakultete za arhitekturo in člani društva pomurskih arhitektov pred natanko enim letom pozivali k treznemu razmišljanju o namenu in podobi stolpa, spremenili. Projektant Oskar Virag je izrisal nove načrte in župan Balažek napoveduje, da bo stolp skupaj z urejeno okolico in osemnajstimi parkirnimi mesti zaživel v prvi polovici avgusta. Prepričan je, da bo stolp pozitivno vplival na razvoj lendavskega turizma in gospodarstva.

Krajinski arhitekt Tomaž Stupar, ki je bil z nekaterimi priznanimi lendavskimi arhitekti (Lourom Komlošem, Melite Toth, Dušanom Stuparjem, Gorano Dominko ...) lani kritičen do županovih napovedi o obiskovalcih, od Balažeka pa je zahteval tudi pojasnilo o upravičenosti in transparentnosti investicije, je za Delo povedal, da bodo budno opazovali, kako bo zadeva delovala: »Na nas se občina lani ni ozirala, zato nam naših predlogov ni uspelo implementirati. Bomo videli, kako bo zadeva potekala.« Stolp je po Stuparjevih besedah nepotrebna investicija, sploh glede na že obstoječe razgledne točke v goricah pri Lendavi: naftnega stolpa v Petišovcih in Piramide − najvišje točke v Lendavskih goricah.