Stolpnico Jadra bi Koprčani bistveno znižali

V primeru, da bi občina sprejela prostorski načrt, Semedelčani že napovedujejo zbiranje podpisov za referendum

Objavljeno
12. marec 2013 23.13
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprčani niso naklonjeni 20 nadstropij visoki poslovno-stanovanjski stolpnici (projekt Jadra), ki bi jo podjetje Dar zgradilo na območju nekdanjih Slavnikovih garaž, le kakih 100 metrov stran od predora Markovec. To sta pokazali obe javni obravnavi v dveh krajevnih skupnostih, v katerih prebiva kakih 14.000 meščanov.

Predstavniki družbe Dar so prepričani, da so se dveh javnih predstavitev njihovega projekta Jadra udeležili samo nasprotniki projekta (kakih 150 ljudi) in da bo realnejšo podobo odnosa do najvišje koprske stolpnice pokazala šele anketa, ki jo nameravajo opraviti do konca meseca v KS Semedela in KS Za gradom. "Javno razpravo in anketo smo pripravili zato, da bi se svetniki v krajevni skupnosti in v občinskem svetu lažje odločali o tem projektu," je povedal Alojz Gregorčič, lastnik podjetja Dar in s tem posredno tudi 8350 kvadratnih metrov velikega zemljišča nekdanjih avtobusnih garaž. Občina Koper je pred tednom dni razpisala začetek priprav občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki bo natančneje opredelil, kaj naj bi tam res smeli graditi. Prava javna razgrnitev prostorskega načrta šele pride na vrsto. Semedelčani na javni predstavitvi projekta niso varčevali s kritikami. Predvsem opozarjajo, da bi jim skoraj 75 metrov visoka poslovno-stanovanjska stolpnica jemala razgled. Nekateri bi projekt podprli, če bi bila stolpnica pol nižja. Drugi so prepričani, da bi bilo bolje, če bi občina odkupila parcelo (vredno po naši oceni približno 1,2 do 1,5 milijona evrov) in na njej uredila zelene (rekreacijske) površine ter zgradila prostore za javne programe. Tretji so nasprotovali gradnji stanovanj, ker je v Kopru že zdaj kakih 700 neprodanih novih stanovanj. Več razpravljalvcev je opozorilo, da bodo v primeru sprejetja odloka, ki bi dovolil tak poseg, zbrali podpise za razpis referenduma, podobnega, kot ga bodo čez 11 dni imeli v piranski občini zaradi pozidave Kampolina.
    "Vsi prisotni so bili proti takemu projektu," je dejal Rino Črneka, predsednik sveta KS Za gradom. "Takšna arhitektura ne sodi v ta kraj. Upamo, da bo prišlo do kompromisa. Ne razumem pa, zakaj že za takšno razpravo niso predstavili vsaj treh različnih variant," je dejal Črneka. Prepričan je, da bi tukaj lahko gradili samo 6-nadstropne objekte. Marko Štrkalj, predsednik sveta KS Semedela, pa je ocenil, da bo sedanji degradiran prostor po dograditvi predora nujno potrebno urediti. "Osebno menim, da investitor šele tipa, kaj je tukaj možno narediti. To je šele idejna rešitev in menim, da bo kompromis še možen. Čim nižja bo stolpnica, tem manj javnega programa bodo zgradili. Primeren nadhod na koprsko promenado bi morali zgraditi že v času gradnje cest. Zdaj bi zasebni investitorji popravili napako, ki so jo zagrešili graditelji ceste. Meni se zdi pohvalno, da so prišli investitorji že z idejnim projektom pred krajane in da zbiramo nove ideje in pripombe. Potem se bodo vsi lažje odločali," je dejal Štrkalj.
    Vodja investicijskega programa Srečko Koritnik, je poudaril, da je najbližji blok oddaljen kar 64 metrov in da razgled ni zakonsko varovana dobrina. Stolpnica bi bila postavljena severneje od vseh ostalih stavb, zato tudi ne bi jemala sončnih žarkov. "Ne vem, zakaj bi nižali stolpnico, saj 8-nadstropni blok ravno tako zastira pogled, kot 20-nadstropni. Če bi postavili tri nižje bloke, bi šele naredili zid večjemu številu stanovanj. Seveda smo pripravljeni tudi na kompromis, vendar se ne izplača. Brez takega posega ne bo nadhoda. Soglašamo tudi z referendumom, ker smo prepričani, da bi bila večina Koprčanov za tak projekt," je dejal Koritnik.
    Alojz Gregorčič je povedal, da se bodo o usodi projekta odločali potem, ko bodo dobili odgovore na vse vprašalnike. "Končne besede ne more imeti manjša skupina ljudi, ki itak vsemu nasprotuje. Če pa nam ne bo uspelo sprejeti prostorskega načrta, potem se bom umaknil iz projekta in nalogo prepustil naslednjim generacijam," je dejal Alojz Gregorčič.