Anketa Dela: Stranka SDS povečala prednost pred zasledovalci

Takoj, ko se je Marjan Šarec pojavil na seznamu politikov na barometru priljubljenosti, se je uvrstil tik za Pahorjem.
Objavljeno
10. september 2017 19.37
4.12.2011 Ljubljana,Slovenija. Stab SDS stranke, po osmi uri zvecer. Predcasne parlamentarne volitve.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Zoran Potič
Zoran Potič

Prvi popočitniški barometer na lestvico priljubljenosti političnih strank ne prinaša bistvenih novosti. Tako kot vse mesece v zadnjem letu je na vrhu opozicijska SDS, ki je tokrat povečala prednost pred zasledovalci na šest odstotnih točk. Sledi ji SD, ki je rezultat izboljšala za dve odstotni točki, na tretjem mestu je SMC. Sledi Levica, na petem mestu je NSi, ki si je v primerjavi z avgustom tudi povečala podporo za dve odstotni točki. V parlament, če bi bile volitve v nedeljo, bi se uvrstili še stranka Desus in neobstoječa stranka, ki jo v anketi vodimo pod oznako nobena (ko anketiranci izjavijo, da ne bi volili nobene od strank).

 

Infografika: Delo

Med zunajparlamentarnimi strankami, blizu praga za vstop v državni zbor, sta SLS in tudi stranka Zeleni Slovenije - obe sta dosegli 2,8- oziroma 2,7-odstotno podporo. Stranka God ima po tokratni anketi nižjo podporo (1,7 odstotka).

Zadovoljstvo z delom vlade se v primerjavi z avgustom ni bistveno spremenilo. Kot pozitivno ga ocenjuje dobrih 13 odstotkov anketiranih, negativno pa 43 odstotkov. Povprečna ocena je nekoliko boljša kot mesec pred tem, ker se je nekaj vprašanih iz kategorije zelo negativno, preselilo v kategorijo negativno. Nekoliko blažja kritika vlade torej povzroči malenkostno izboljšanje srednje ocene dela vlade.

 

Infografika: Delo

Infografika: Delo

Pretres na barometru priljubljenosti politikov je povzročila uvrstitev Marjana Šarca na lestvico. Avgusta so ga anketiranci izbrali kot tistega, ki se jim zdi primeren za ocenjevanje, in takoj ko se je pojavil na seznamu politikov, se je zavihtel pod sam vrh ter se uvrstil tik za Borutom Pahorjem.

Za njima se zvrsti tradicionalni seznam politikov od Violete Bulc do predzadnjega Matjaža Hanžka. Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki sta se uvrstila za njima, se z lestvice poslavljata. Prihodnji mesec se na barometer vračata Zoran Janković in Alenka Bratušek.