Stres rektor Katoliškega inštituta

Imenovanje le nekaj dni po obvestilu, da se lahko brez omejitev vključi v delo Cerkve.

Objavljeno
03. avgust 2015 15.09
J. G., kultura
J. G., kultura

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani ddr. Antona Stresa imenoval za rektorja Katoliškega inštituta v Ljubljani.

Do imenovanja je prišlo le nekaj dni po tem, ko so upokojena nadškofa Antona Stresa in dr. Marjana Turnška iz Vatikana obvestili, da se je po natanko dveh letih končalo njuno dveletno obdobje prepovedi javnega pastoralnega delovanja, ki ju je doletela zaradi finančnega kolapsa v mariborskio nadškofiji.

Škofa imata spet pravico do škofovskih insignij, to je škofovskih znamenj, in po dogovoru z njunima novima ordinarijema tudi pravico do vodenja raznih škofovskih opravil.

Kot upokojena nadškofa bosta ponovno polnopravna člana v Slovenski škofovski konferenci. V njej bosta lahko opravljala nekatere naloge. Marjan Turnšek pa bo lahko spet tudi profesor dogmatike na Teološki fakulteti.

Po besedah predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Glavana je v njenem imenu že pred časom zaprosil za njuno ponovno angažiranje, dokončno pa sta se o tem dogovorila njuna sedanja ordinarija, nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ob sprejemu palija konec junija v Rimu. »Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem,« je izjavil Glavan za Radio Ognjišče.

Glavna prizadevanja Katoliškega inštituta, katerega rektor je Anton Stres, so usmerjena k ustanovitvi katoliške univerze v Sloveniji, v njenem okviru pa kot zasebni visokošolski zavod že deluje Fakulteta za poslovne vede.

Fakulteto je po sklepu Slovenske škofovske konference ustanovil Katoliški inštitut v sklopu organizacije katoliškega visokega šolstva. Oktobra 2014 so bile ustanoviteljske pravice nad Katoliškim inštitutom s SŠK prenesene na ljubljansko nadškofijo.

Študij na Fakulteti za poslovne vede je doslej končalo 17 diplomantov prve in druge generacije. Poleg strokovnih znanj s področja poslovnih ved študentu nudi tudi vsebine s področja humanistike, etike in religij, piše na spletni strani Katoliškega inštituta. Cilj študija je oblikovati uspešnega in odgovornega podjetnika v duhu celostnega krščanskega humanizma.