Stroka molči, na terenu ogorčenje

»Ne razumemo, zakaj v takšni tajnosti pripravljati reorganizacijo mreže prve pomoči, ki se tiče vseh državljanov.«

Objavljeno
13. februar 2015 11.32
Zdravstveni dom Kamnik
Janoš Zore, Posavje in dopisniki
Janoš Zore, Posavje in dopisniki

Krško – Ministrstvo za zdravje je pred mesecem napovedalo, da bo do konca januarja predstavilo orise nove mreže nujne medicinske pomoči (NMP). Ker se to ni zgodilo, je občutek ignorance v javnosti vedno večji, ugibanj o ukinjanju posameznih enot NMP pa vse več.

Direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič se bo v spremstvu župana udeležila današnje parlamentarne razprave. Po dobrih dveh mesecih pošiljanja prošenj namreč želi končno stopiti v stik z ministrico Milojko Kolar Celarc. V Sevnici, kjer so v hribovitem delu ljudje od urgentnega centra oddaljeni uro vožnje, so decembra od uradnikov na ministrstvu prvič slišali, da bo zdravstveni dom ponoči in ob delovnikih zaprt. Pred tem – ko so peticijo proti ukinitvi NMP podpisovali Krčani – so jim obljubljali ohranitev ureditve. »Pogovor z ministrico smo zahtevali, saj ker nismo vedeli, kaj nas čaka, ljudi nismo hoteli po nepotrebnem strašiti. Občinski svetniki že pol leta sprašujejo, kaj bo z našo NMP,« pravi Tomšičeva. Sevniški občutek ignorance ni osamljen. Združenje zdravstvenih zavodov je presenečeno nad nevabilom na sestanka na temo reforme NMP, ki sta bila na pristojnem ministrstvu 8. in 13. januarja.

Direktorica ZD v Postojni Irena Vatovec razlaga, da so na sestanku združenja prejšnji teden ministrstvo zaprosili, naj v reorganizacijo vključi tudi zavode: »Pričakujemo možnost, da jim predstavimo naše predloge in da sploh izvemo, kakšni so cilji spreminjanja mreže NMP. Ne razumemo, zakaj v takšni tajnosti pripravljati koncept, ki se tiče vseh državljanov.«

Odgovorov enostavno še ni

Na ministrstvu so bili skopi tudi v včerajšnjih odgovorih za Delo. Bolj zgovoren je bil predsednik delovne komisije za reorganizacijo službe NMP Gregor Prosen. Tiskovne konference ni bilo tudi zato, ker stroka vseh odgovorov enostavno še nima: »Iz naše delovne skupine pojasnil, recimo Sevničanom, ni nihče podal, saj smo se dogovorili, da zaenkrat nikomur ne rečemo nič. Počakajte še mesec ali dva. Dajte nam možnost, da sliko narišemo celovito. Potem pa boste lahko vsi, mediji, strokovna, laična javnost, dejali, ali je naš predlog dober ali ne.«

Predloga do konca marca

Predloga novega pravilnika o NMP in reorganizirane mreže NMP bosta predvidoma obelodanjena do konca marca. Sprejetje dokumentov je predvideno v prvi polovici leta, pojasnjujejo na ministrstvu. Prosen zatrjuje, da bo oskrba kritično bolnih in poškodovanih v prihodnje boljša. Kako bo povezana v celoto z neprekinjenim zdravstvenim varstvom (recimo oboleli ponoči oziroma med vikendi), ostaja največja dilema delovne komisije.

Prav tako ni znano, s koliko mini oziroma satelitskimi UC (SUC) bo komisija okrepila NMP na perifernih območjih: »Rekel bom samo to, da je Sevnica [35 kilometrov od UC Brežice] očitno veliko boljši kandidat, kot je Krško [15 kilometrov]. Kadrovsko in strokovno se bodo morali ti SUC naslanjati na večjega brata znotraj regije. Ob tem bodo v nasprotju z večino dežurnih ambulant zdravnikom morali omogočati osnovne diagnostične in terapevtske zmožnosti.«

Župan Metlike: »40 let nazaj«

Metliški župan Darko Zevnik je ogorčen, da so se reorganizacije lotili brez občin, ki so ustanoviteljice zdravstvenih domov. Metliška je v letošnjem proračunu celo predvidela denar za novo reševalno vozilo. »Če bo uresničena napoved o ukinitvi NMP do 30 kilometrov od novih urgentnih centrov, bo naš zdravstveni dom zunaj rednega delovnega časa zaprt. Do Novega mesta je 'le' 28 kilometrov. Na prebivalstvo, ki jih ima že do Metlike deset, na Kolpo in turiste ter na Gorjance ne mislijo. Bojim se, da bo ta ukrep koga stal življenja, čeprav bo v Črnomlju satelitski UC za vso Belo krajino. Gremo 40 let nazaj.«

Tolminski ZD je vladi poslal zahtevek, naj odstopi od koncepta prenosa služb nujne medicinske pomoči na bolnišnice. V zgornjem Posočju se sklicujejo na alpsko konvencijo, ki jo je podpisala tudi Slovenija, češ da mora država zagotoviti decentralizacijo upravnih storitev, kjer ima prednost pri organiziranju lokalna skupnost, in na zakon o Triglavskem narodnem parku, ki lokalnim skupnostim daje zakonsko pravico do nadstandarda. Zahteve bodo podpisale tudi posoške občine.

»Strinjamo se, da naj se NMP loči, toda naj ostanejo v sklopu zdravstvenih domov. Predlagatelji sprememb rešujejo izmišljene probleme, medtem ko na terenu ni bilo nikogar. Toliko neumnosti na kupu še nisem slišal,« je bil jezen direktor tolminskega doma Dušan Taljat.

Za NMP v Kamniku

Več kot 2200 občanov Kamnika in Komende se je podpisalo pod peticijo proti odpravi službe NMP v kamniškem zdravstvenem domu; po predlogu naj bi intervencije na tem območju opravljal domžalski UC. »Konec februarja bomo podpise izročili pristojnim na ministrstvu za zdravje. Boli nas, ker tudi na pisma predsedniku, premieru in varuhinji človekovih pravic nismo dobili odziva,« je odločen kamniški župan Marjan Šarec. V Domžalah in Kamniku pa bodo skupaj pripravili ustreznejšo rešitev in jo posredovali pristojnim, je povedal domžalski župan Toni Dragar.