Bavčarjeva hospitalizacija ne bo predmet nadzora

Zdravniška zbornica: Ni razlogov za izvedbo nadzora, saj ni bilo izdano nobeno zdravniško potrdilo.

Objavljeno
02. februar 2015 16.16
uho/Igor Bavcar
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − V zdravniški zbornici menijo, da trenutno ni razlogov za izvedbo izrednega strokovnega nadzora v primeru hospitalizacije Igorja Bavčarja v izolskem Medicorju. Pri tem opozarjajo, da mora biti zdravnikova odgovornost le ocena o zdravstvenem stanju bolnika, odgovornost za odhod v zapor pa je v pristojnosti državnih organov.

V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) opozarjajo, da opravljajo strokovni nadzor nad delom zdravnikov v skladu z zakonom o zdravniški službi in letnim programom, ki ga sprejme v soglasju z ministrom. Izredni strokovni nadzor zunaj sprejetega letnega programa opravi zbornica na predlog ministra, plačnika zdravstvenih storitev, po lastni presoji ali na predlog drugega naročnika. Zbornica pa o zadevi Bavčar ni bila seznanjena z nobenim pisnim obvestilom ali kakršnokoli zahtevo oziroma predlogom, da opravi strokovni nadzor.

Razlogov za nadzor ni, izdano ni bilo nobeno potrdilo

Kot dodajajo, je iz javno objavljenih izjav razvidno, da v tem primeru ni šlo za izdajanje kakršnihkoli zdravniških potrdil. Bolnik je bil po ambulantnem pregledu nemudoma hospitaliziran zaradi suma, da ima resno srčno obolenje. Predsednik zbornice Andrej Možina je iz Medicorja prejel tudi stališča zdravniškega konzilija, ki potrjujejo resno obolenje pri Bavčarju, in priporočilo za operativni poseg na srcu.

Glede na znana dejstva tako v ZZS menijo, da v tem trenutku niso podani razlogi za izvedbo izrednega strokovnega nadzora. O nadaljnjih korakih glede Bavčarjeve prošnje za odlog prestajanja kazni bo odločalo sodišče v roku osmih dni. Predlog za izvedbo izrednega strokovnega nadzora pa lahko poda tudi ministrstvo za zdravje, v tem primeru ga bo zbornica tudi izvedla, so še sporočili iz ZZS.

V zbornici še dodajajo, da so seznanjeni z dolgoletno problematiko izigravanja in izmikanja sodnim obravnavam in prestajanju zaporne kazni tudi s pomočjo zdravniških potrdil. V ZZS zaznavajo (ne)verodostojnost zdravniških potrdil kot posledico zlorabljenega zaupnega odnosa med zdravnikom in bolnikom, spremembe zakonodaje pa bi bile po njihovem mnenju na tem področju nujne.

Bavčarja bodo kmalu operirali

Bavčar, ki bi prejšnji teden moral začeti prestajati zaporno kazen na Dobu, tja namreč ni prišel zaradi hospitalizacije, na ljubljansko okrožno sodišče pa je naslovil novo prošnjo za odlog prestajanja kazni. Medtem je direktorica Medicorja Metka Zorc pojasnila, da se je Bavčarjevo zdravstveno stanje tako poslabšalo, da ga bodo v prihodnjih dneh operirali.

Bavčar, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na sedem let zapora, je lani jeseni zaprosil za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov. Prvostopenjsko sodišče mu je prošnjo dvakrat zavrnilo, pred dnevi pa je to storilo še višje ljubljansko sodišče.