Podnarja ne bodo strokovno presojali

Zdravniška zbornica ne bo opravila strokovnega nadzora nad domnevno spornimi Podnarjevimi primeri zdravljenja.

Objavljeno
01. avgust 2017 11.29
Posodobljeno
01. avgust 2017 11.29
Tomaž Podnar - kardiolog 14.junija 2016 [Tomaž Podnar,kardiologi,Pediatrična klinika,pediatrija,zdravsto]
Šp. B., STA, B. F. Ž.
Šp. B., STA, B. F. Ž.
Ljubljana - Zdravniška zbornica na podlagi dokumentacije, ki so jo prejeli o domnevno spornem zdravljenju Tomaža Podnarja, ni ugotovila strokovnih pomanjkljivosti, ki bi zahtevale izvedbo strokovnega nadzora zbornice, so sporočili z ljubljanskega kliničnega centra.

Pred dvema mesecema so namreč javnost razburile informacije, ki so prišle iz UKC Ljubljana, o domnevnih napakah pri diagnozah oziroma zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki.

Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer je najprej povedala, da so pri otroškem kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz, nato pa je strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC hoče razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, dejal, da je takratni vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Pfeiferjeva je dokumentacijo, ki naj bi bremenila Podnarja, predala v presojo zdravniški zbornici, toda ta očitno ni našla nič spornega. Po navedbah bolnišnice so sklep zbornice prejeli 22. junija. Omenjena mlada zdravnica je medtem v UKC dala odpoved in odšla na delo v Anglijo. V zvezi z njeno sporno zaposlitvijo na pediatrični kliniki smo v Delu pred časom objavili članek.

Po informacijah, ki smo jih pridobili, se bo zdaj do njene prijave zoper Podnarja, ki se je izkazala za neutemeljeno, izrekel odbor za pravno-etična vprašanja pri zdravniški zbornici. Podnar je 14. julija odstopil s položaja vodje službe za kardiologijo, ker UKC Ljubljana še ni podpisal pogodbe s tujim centrom ter tako uredil otroškega kardiokirurškega programa.

Prejšnji teden pa je ministrstvo za zdravje razkrilo načrte glede prihodnosti otroške kardiologije v ljubljanskem kliničnem centru. Program bo v celoti ostal na UKC, a bo pri tem treba vzpostaviti sodelovanje s tujo institucijo, ki bo zagotavljala nenehno navzočnost otroškega kardiologa in kirurga v Ljubljani. Nad tem bo bedel projektni svet, ki ga bodo sestavljali predstavniki UKC Ljubljana, ZZZS in ministrstva.