Vodstvo UKC: Postali smo talec enega človeka

Strokovni direktor nevrološke klinike je ministrici ponudil odstop, medtem ko strokovni svet UKC Ljubljana zahtevi nasprotuje.

Objavljeno
25. maj 2015 15.31
*lvi* nevrološka klinika
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika, Ma. F., Delo.si
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika, Ma. F., Delo.si

Ljubljana - V UKC Ljubljana je danes popoldan potekal - kot vsak ponedeljek - sestanek strokovnega sveta strokovnih direktorjev klinik, na katerem so ponovno obravanavali tudi primer Ivana Radana, osumljenega sedmih umorov na nevrološki klinki, in zahtevo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, naj celotno vodstvo UKC in strokovni direktor nevrološke klinike, odstopijo.

Če bi se izkazalo, da hude obtožbe držijo, je treba poudariti, da ne gre za napako, odklon ali malomarnost, ki bi jih vsem na očem morali takoj zaznati in preprečiti, marveč za nekaj mnogo hujšega, normalnemu človeku, kaj šele zdravstvenemu delavcu, nepredstavljivega, so po sestanku zapisali v sporočilu za javnost. Ne zdi se jim primerno, da se tragični dogodek z izjavami najvišjih predstavnikov oblasti izkorišča za posplošeno diskreditacijo vodstva UKC Ljubljana in zdravstvenih delavcev. »Vse kaže, da smo nevrološka klinika, UKC Ljubljana, pa tudi vse slovensko zdravstvo postali talec enega človeka, ki so ga vodili nedoumljivi nagibi,« so nadalje pojasnili in dodali, da bi bilo absurdno trditi, da je primer Radan politična zgodba.

Strokovni svet UKC Ljubljana je Milojko Kolar Celarc večkrat povabil na obisk, da bi se na lastne oči prepričala o stanju, a so njihove prošnje, kot zatrjujejo, ostale neuslišane.

»Ugotovitev, da je primer Radan prešel v 'politično fazo', se ponuja sam od sebe. Prišel je namreč kot naročen, da vlada, z enim zamahom, končno odstavi vodstvo UKCL-ja, diskreditira napovedano zdravniško stavko in prikrije, da je cesar nag, ko se pretvarja z nadevanjem obleke zdravstvene reforme,« menijo v UKC Ljubljana. Kot so še zapisali, soglasno nasprotujejo zahtevi po odstopih vodilnih. Ob koncu so izrazili tudi obžalovanje za dogodke, ki »resno mečejo slabo luč na UKC Ljubljana« in se ob tem opravičili svojcem in ostalim prizadetim.

Ministrica bo svet UKC Ljubljana pozvala k ugotavljanju odgovornosti vodstva

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odločitve vodstva in strokovnega sveta UKC Ljubljana, da njeni zahtevi po odstopih ne ugodi, ni želela komentirati. »Skladno z napovedjo bo jutri pozvala svet zavoda UKC Ljubljana, da začne postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih v UKC Ljubljana, vpletenih v primer Radan na nevrološki kliniki,« so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zdravje.

Pozvala bo tudi predstavnike ustanovitelja v svetih zavodov, da od vodstev bolnišnic pridobijo poročila o izvajanju kulture in varnosti pacientov. »Ministrstvo je bilo namreč prepričano, da v bolnišnicah, ki so pridobile mednarodne akreditacije, izvajajo vse ukrepe za zagotavljanje varnosti pacientov.«

Strokovni direktor nevrološke klinke ministrici ponudil odstop

Prof. dr. David B. Vodušek je že danes zjutraj ministrici poslal elektronsko pismo, v katerem je zapisal:
»Spoštovana gospa ministrica, kot je znano, sem zelo hitro po zapletu na Nevrološki kliniki prevzel kot njen strokovni direktor objektivno odgovornost in ponudil odstop. Ta sicer tedaj ni bil sprejet, svoje zavedanje objektivne odgovornosti oziroma pripravljenosti odstopiti pa sem tudi kasneje oziroma nedavno javno povedal. Zato mene k temu ni treba pozivati. Iz vaše dikcije sklepam, da ste moj odstop sprejeli

Odstop strokovnega direktorja nevrološke klinike morata po postopku sprejeti v. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec UKC in strokovni direktor UKC prof. dr. Sergej Hojker. Če bosta odstop sprejela, bo to že četrti odgovorni, ki ga bo »odnesel« primer Radan. Vodstvo UKC je namreč takoj, ko je decembra izvedelo za domnevno smrt z injekcijo kalija, suspendiralo zdravnika Ivana Radana, mu prepovedalo vstop na nevrološko kliniko in mu prekinilo delovno razmerje. Uvedlo je interni strokovni nadzor. S položaja je razrešilo Radanovega prvega predpostavljenega, vodjo oddelka za intenzivno vaskularno terapijo dr. Viktorja Šviglja. Iz krivdnih razlogov je razrešilo tudi predstojnico oddelka za možganske kapi, prof. dr. Bojano Žvan, pod katero je sodil oddelek, na katerem je delal Radan in glavno medicinsko sestro oddelka intenzivne terapije. Prekinili so tudi pogodbo o delu takrat že upokojeni medicinski sestri Nadi Savić, ki je bila takrat decembra prisotna ob zdravniku Radanu. Z odstopom strokovnega direktorja nevrološke klinike dr. Voduškom bo nevrološka klinika povsem obglavljena.

Ni pričakovati, da bosta odstopila tudi strokovni direktor UKC prof. dr. Sergej Hojker in v. d. generalnega direktorja UKC Simon Vrhunec.

Odločitev o odvzemu licence znana konec tedna

Odločitev razsodišča druge stopnje zdravniške zbornice Slovenije bo predvidoma znana konec tedna, najkasneje naslednji teden v ponedeljek. O tem, kakšno odločitev pričakuje, predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina ni želel govoriti, saj je razsodišče neodvisen organ, da pa so obtožbe resne (24 kazenskih ovadb, 7 zoper življenje in telo), zato ga ugotovitev večje strokovne napake ali odvzem licence ne bi presenetila, ima pa »razsodišče možnost razveljaviti odločitev prvostopenjskega razsodišča, potrditi ali pa spremeniti sodbo.«

Možina je ponovno obžaloval, da ZZS nima več pristojnosti začasnega odvzema licence (s spremembo zakona pred štirimi leti so jim ga odvzeli), saj da bi v primeru Radan s tem ukrepom lahko zaščitili tako zdravnika kot paciente. Potrdil je, da se odvzem licence lahko zavleče zaradi možnosti pritožbe in morebitnih dolgotrajnih postopkov na sodišču.

»Razpravljanje v medijih in v javnosti o spoštovanju objektivne odgovornosti je precej neobičajno. Institutu objektivne odgovornosti je podan v zibelko sprejemanja odgovornih funkcij. Ko funkcjio sprejmemo, z njo sprejmemo tudi kulturo vedenja in sprejemanja te velike odgovornosti, vključno z odstopom, ko spoznamo, da je organizacija v velikih težavah ali da morda ni bilo opravljeno vse, da do teh težav ne bi prišlo,« je o pričakovanjih glede zahtevanega odstopa vodstva UKC povedal Možina.

Kako poteka postopek odvzema licence?

»Postopek je precej zapleten; priprave so že stekle, zaprosili smo tožilstvo za dokazno gradivo, prav tako smo zaprosili Ministrstvo za zdravstvo za izsledke upravnega nadzora, hkrati je že imenovana strokovna komisija, ki bo opravila nadzor na nevrološki kliniki. S tem bodo podani dokazi najvišje verodostojnosti, da bomo prišli do končnega epiloga. kajti smisel te tragične zgodbe je, da bomo izvedeli, zakaj se je ta dogodek zgodil, zakaj se je eno leto dogajal in ga nihče ni prepoznal, zakaj so odpovedali varnostni protokoli in kakšne ukrepe moramo sprejeti, da se to ne more več zgoditi,« je še razložil Možina.