Štrukelj: Voditi šole ni tako kot peči piškote

Štrukelj seznam plač ravnateljev, ki ga je objavila vlada, razume kot pritisk na ravnatelje.

Objavljeno
14. junij 2012 16.10
Ti. Kr., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ti. Kr., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vlada je objavila seznam plač vseh ravnateljev in direktorjev osnovnih, srednjih, višjih šol, šolskih centrov in dijaških domov za mesec april. Bruto zneski se gibljejo od 1300 do 6000 evrov bruto. Za 722 oseb država mesečno nameni približno 2.280.000 evrov. 

Največjo plačo, 6.066,80 evra prejme ravnatelj Šolskega centra Ptuj, najnižjo ravnatelj Ekonomsko-storitvenega izobraževalnega centra Kranj, 546,36 evra. Povprečna plače je približno 3300 evrov bruro.

Štrukelj: Voditi šole ni tako kot peči piškote

»Objavo seznama vidim zgolj in izključno v luči pritiska na tiste ravnatelje, ki so si upali povedati, kaj si mislijo o tem neustreznem, amaterskem združevanju šol ob koncu šolskega leta, ob skrivanju informacij, prekratkem času, ki so ga dali na voljo, in pomanjkanju argumentov za nekatere združitve. To so metode, ki so bile poznane v prejšnjem političnem sistemu, ki so znane pri tistih najbolj rokovnjaških gradbenih družbah, kjer se pritisne na ljudi tako, da se jih poskuša diskretitirati.«

Po mnenju Štruklja izstopata prvi dve plači, ki se ju da najverjetneje pojasniti, ostale plače ravnateljev (in ne direktorjev šolskih centrov) pa se, kot doda generalni sekretar Sviza, gibljejo od 4400 bruto navzdol. Večina jih je okoli 3500 in še nižje, kar pa »ne razumem kot izrazitega eksteca, ki se ga poskuša pokazati«.

Morate vedeti, pove, »da ti ljudje odgovarjajo za 1000 dijakov ali 500 učencev, za 100 učiteljev in drugih zaposlenih in da morajo suvereno voditi šole. In voditi šole ni tako kot peči piškote.«

Podatki o plačah so javno dostopni

Podatki o plačah ravnateljev ter direktorjev šol so javno dostopni in jih lahko posameznik v vsakem trenutku dobi na spletnih straneh agencije za javnopravne evidence in storitve, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Kot so pojasnili, je bilo gradivo o plačah ravnateljev uvrščeno že na sejo vlade 7. junija, kar je pri nekaterih presenetljivo naletelo na burne reakcije.

»Gre za seznanitveno gradivo brez predlaganih sklepov,« so navedli v uradu za komuniciranje in dodali, da se vlada na ta način seznanja s konkretnimi razmerji med posameznimi poklici.