Strunjan od kolišča do pristanišča

Naložbe v krajinski park Za milijon evrov so razveselili lastnike plovil, ribiče in sprehajalce

Objavljeno
10. marec 2016 22.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Strunjan – Domačini se danes veselijo odprtja novega ribiškega pristanišča in temeljite ureditve velikega dela krajinskega parka ob laguni Stjuža. Majhno naselje s 580 prebivalci je za milijon evrov postalo pristaniško mestece.

Še posebno se uspešnega prepleta pristanišča in parka veseli devet strunjanskih ribičev, ki so dobili 13 priveznih mest za čolne do osem metrov in eno dodatno za pretovor ulova z znižanim podestom. »To je pravo ribiško razkošje,« smo slišali prve komentarje. Ob pristanišču so tri lesene hišice, v katerih imajo ribiči prostor za orodje in garderobo. Imajo elektriko, svetilke, vodo, napravo za led in skriti ekološki otok. Poleg priveznih mest so zgradili velik plato za razna opravila (denimo šivanje mrež), ki ga bodo lahko namenili tudi druženju ali ribiškim feštam. Vplovni kanal so poglobili, leseni mostiček pa zaradi visokih plim še nekoliko dvignili. Ob ustju kanala so označili plovno pot, obalo ob izlivu pa utrdili s skalometom iz istrskih peščenjakov.

Red pri privezih

Na tem mestu je bilo doslej približno 40 plovil privezanih na črno. Večino so premestili ob zid na nasprotni obali kanala. Komunalne priveze upravlja javni zavod Krajinski park Strunjan. Nedaleč od ribiškega pristanišča je 50 privezov, še 50 jih je v potoku Roja južno od solin. Čolnov ni nič manj, le da so zdaj privezi oddani sistematično, lastniki pa zanje plačujejo. Dostop do pristanišča z avti bodo imeli zgolj ribiči.

Za ureditev pristanišča in bližnje okolice je občina namenila 296.000 evrov, iz evropskega ribiškega sklada in od države pa so pridobili še 676.000 evrov. Poleg tega je občina za 40.000 evrov uredila še nove pešpoti in dovozne ceste za vozila do Lambade. »Avti odslej ne bodo več vozili skozi kopališče Krke. Pešci bodo imeli novo pešpot ob delu lagune od parkirišča. Poleg tega je krajinski park postavil počivališča s klopcami in oznakami,« je povedala Karmen Pines iz občinske uprave, ki je vodila projekt. Dela je v približno pol leta izvedlo podjetje Adriaing po projektih Iztoka Kleibencetla iz studia Isan 12.

Uredili so tudi učno pot

Ob poglabljanju kanala in Stjuže so utrdili tudi obalo Stjuže in jo ozelenili. »Tako smo pridobili približno dva hektara novih površin za ptice in druge živali v parku,« je pojasnil direktor parka Marko Starman. Povedal je še, da so s pomočjo sredstev Sklada kmetijskih zemljišč v višini 40.000 evrov v krajinskem parku uredili približno šest kilometrov dolgo krožno pot Strunjan v podobah morja z 20 postajami z informativnimi tablami in klopcami.

»Tako urejen park že vpliva na krajane in obiskovalce, ki se počutijo še bolj soodgovorne za varovanje narave,« je dejal Starman.