Strup v krvi poginulih lipicancev

Generalna direktorica Veterinarske uprave Slovenije ni razkrila, za katero vrsto strupa gre, razen da je o njem malo znanega

Objavljeno
20. april 2011 14.17
Posodobljeno
20. april 2011 14.22
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo, Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo, Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ljubljana – Rezultati toksikoloških preiskav, ki so jih naredili v toksikološkem laboratoriju Inštituta za sodno medicino ljubljanske medicinske fakultete, so razkrili prisotnost strupa tako v želodčni vsebini kot v jetrih in krvi pred kratkim poginulih lipicancev, je za Delo povedala generalna direktorica Veterinarske uprave Slovenije (Vurs) Vida Čadonič Špelič.

Kljub temu pa še ni mogoče zatrditi, da so konji poginili zaradi tako imenovane letalne doze ugotovljenega strupa. Preiskava, ki so jo opravili domači toksikologi, namreč ni bila narejena na količino strupa, ugotavljali so samo prisotnost, je pojasnila direktorica Vursa.

»Šele ko bomo ugotovili količino strupa, bo treba vprašati strokovnjake, kaj je letalna, torej smrtna doza in kaj je doza, ki bi lahko povzročila takšne bolezenske znake, kot so bili opazni pri teh konjih. Na medicinski fakulteti so nam rekli, da tega strupa ne ugotavljajo količinsko, tudi v Mariboru ne, zato bi morali vpeljati posebno metodo, kar pa bi bilo neskončno drago. Zato zdaj iščemo tuji laboratorij, ki bi to naredil. Količina strupa je šele podlaga, da se lahko začnemo pogovarjati s strokovnjaki, ali je bil to vzrok za pogin. Značilno je, da so toksikologi našli samo to in nič drugega, razen seveda vseh zdravil, ki so jih uporabljali, kar pove, da je bila preiskava zelo natančna.«

Kot je dejala prva veterinarka v državi, o tem strupu sami premalo vedo. Za katero vrsto strupa gre, ni razkrila. »Žal vam ne morem povedati imena strupa, ker bomo vse izvide, ko bodo preiskave končane, dali kriminalistom, to pa zaradi predkazenskega postopka, ki se je začel, ker obstaja sum kaznivega dejanja, če drugega ne, sum mučenja živali. O tem strupu je po dostopni literaturi malo znanega.

Ni izključena tudi možnost, da je bil vnesen s hrano; kot smo ugotovili iz strokovne literature, pa se dobi tudi v tinkturi, torej v čisti obliki. Ničesar ne moremo izključiti.« Dodatno so prosili za nove preiskave sena, »čeprav je prva preiskava krme pokazala, da obrok ni vseboval za konja patogenih snovi in tudi ne patogenih rastlin«.

Da bi prišli resnici do dna, so se povezali z nizozemskim strokovnjakom, toksikologom, ki so mu že poslali izvid. Kot je zagotovila Čadonič Špeličeva, bodo za razčiščevanje zadeve uporabili vse razpoložljivo znanje v mejah EU.

V Kobilarni Lipica čakajo 
na rezultate preiskav

»Sklepi preiskave o vzrokih in okoliščinah obolelosti in pogina konj iz Kobilarne Lipica, ki jo vodita Veterinarska uprava RS in Policijska uprava Koper, še niso znani, saj preiskava še vedno poteka.

Nas je pa včeraj popoldne na seji sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica direktorica Vursa in podpredsednica sveta javnega zavoda Kobilarne Lipica dr. Vida Čadonič Špelič obvestila, da so bili zadnji rezultati toksikoloških preiskav pozitivni, vendar je to vse, kar je zdaj znano, preiskave pa se še nadaljujejo.

V Kobilarni Lipica smo zadovoljni, da preiskava o vzrokih obolelosti in pogina konj napreduje, njene izsledke pa tudi v Kobilarni Lipica pričakujemo z upanjem, da bodo dali jasen odgovor na vprašanje, zakaj so konji zboleli oziroma poginili,« je včeraj na naši vprašanji o vrsti strupa in načinu zastrupitve odgovoril Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica.