Študenti napovedujejo upor

Zakon o visokem šolstvu: Študentska Iskra zahteva umik zakona in ureditev sistemskega financiranja javnih univerz.

Objavljeno
04. marec 2014 16.51
Posodobljeno
04. marec 2014 17.00
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja
Ljubljana – »Študente bomo začeli mobilizirati takoj. Če zakon ne bo umaknjen ali napisan z drugačnimi konceptualnimi prioritetami, potem se bo ta mobilizacija končala s protestom,« napoveduje Jaša Lategano iz Študentske Iskre. Kdaj bi se upor lahko zgodil, »bo jasno v kratkem«.

Pripravljeni so se sicer pogovarjati z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, če bi jih k temu povabili. Toda »o šolninah in delovni obremenitvi se ni smiselno pogajati, ker so to minimalne zahteve za ohranitev javnega, kakovostnega in vsem dostopnega visokega šolstva«, je prepričan Jaša Lategano. Najnovejša različica predloga zakona o visokem šolstvu – to so danes objavili v društvu Študentska Iskra, in ne na ministrstvu –, je po njegovih besedah namreč še spornejša.

Po novem šolnino lahko zaračunajo tudi študentom, ki še niso izkoristili pravice do brezplačnega študija, a so brezplačna mesta na določenem študijskem programu zapolnili drugi kandidati, ki so dosegli boljši rezultat po merilih za vpis. »Gre za uzakonjanje in poglabljanje sedanjega izrednega študija.« Prihaja pa »spodbuda« za pridobivanje alternativnih virov financiranja, kot so šolnine in donacije, nadaljuje Lategano, tudi od rektorja ljubljanske univerze, in ne samo z ministrstva.

Število razpisanih izrednih mest za študijsko leto 2014/2015 se je na javnih visokošolskih zavodih sicer zmanjšalo. Prav tako meja dovoljenega plačljivega študija v novejšem predlogu zakonu ostaja pri 40 odstotkih brezplačnih mest.

Predlog po mnenju Študentske Iskre vsebuje še mehanizme, ki so namenjeni krhanju solidarnosti ne le med študenti, ampak tudi med profesorji. Tisti, ki bodo hkrati predavali študentom na brezplačnem študiju, in tisti, ki bodo zanj plačevali, bodo imeli pravico do dodatnega plačila. To je »podkupnina, da zakon podprejo«, je prepričan Lategano.

Na ministrstvu se na izjavo Iskre konkretneje niso hoteli odzvati, več odgovorov bomo lahko dobili v petek. Trdijo pa, da nobena različica predloga ni v vladni proceduri in da se še vedno usklajujejo z vsemi reprezentativnimi deležniki v visokem šolstvu.