Študenti s peticijo za svoj zdravstveni dom

Študentska organizacija ne izključuje niti možnosti protestov.

Objavljeno
27. november 2017 22.52
sipic/studentje
Neža Mlakar
Neža Mlakar
Ljubljana – Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) je začela zbirati podpise za ohranitev Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani na Aškerčevi cesti, edinega zdravstvenega doma, ki zagotavlja zdravstveno pomoč vsem študentom Univerze v Ljubljani.

Na ministrstvu za zdravje in Mestni občini Ljubljana (MOL) si prizadevajo za pridružitev Zdravstvenega doma za študente UL na Aškerčevi cesti k Zdravstvenemu domu Ljubljana. Temu poleg ŠOU nasprotujejo tudi v Zdravniški zbornici Slovenije in študentskem društvu Iskra. V zdravniški zbornici so opozorili, da bi se s pridružitvijo zdravstvena mreža skrčila, čakalne dobe pa podaljšale. Predstavniki Iskre so ministrstvo in MOL pozvali, naj jasno predstavijo vzroke, »zaradi katerih so svoje načrte skrili pred študentsko javnostjo«, ter alternativno rešitev. Na MOL so napovedali, da se bodo s predstavniki študentskih organizacij sestali ta teden.

»Ukinitev pomeni korak nazaj«

Zdravstveni dom pomoč zagotavlja dodiplomskim in podiplomskim študentom, ki prihajajo v Ljubljano študirat iz vse Slovenije, v zadnjem času pa tudi vse več tujim študentom, ki so pri nas na mednarodni izmenjavi. V ŠOU opozarjajo, da je zdravstveni dom pomemben tudi za študente iz drugih občin, ki imajo osebnega zdravnika v svojem domačem kraju, a je vožnja do njega predolga in predraga. Omejevanje študentu dostopnejših zdravstvenih storitev bi po mnenju članov ŠOU pomenilo povečanje zdravstvenega tveganja.

Zdravstveni dom, namenjen študentom, ima med vsemi slovenskimi univerzami le Univerza v Ljubljani. Deluje že 25 let in v njem lahko poišče zdravniško pomoč okoli 40.000 študentov, ki študirajo zunaj svojega kraja. »Zdravstvene storitve so zaradi delovanja zdravstvenega doma študentom precej hitreje dostopne, omejevanje le teh pomeni povečanje zdravstvenega tveganja za ljubljanske študente. ŠOU v Ljubljani kot eden od pobudnikov za ustanovitev Zdravstvenega doma za študente zagovarja ohranitev in odločno nasprotuje njegovi pripojitvi drugim ljubljanskim zdravstvenim domovom oziroma njegovi ukinitvi. Ukinitev nujnih zdravstvenih storitev, z namenom ustanavljanja tržno naravnanih storitev, ni sprejemljiva, pomeni korak nazaj, in sicer na škodo zdravja študentov,« so včeraj zapisali v ŠOU v sporočilu za javnost. Zdravstveni dom z namenom specializirane in organizirane zdravstvene oskrbe za občutljivo mladostniško populacijo in študente deluje že od leta 1992, zdaj pa prostorski načrti na njegovem mestu predvidevajo cesto, ki bo povezovala Aškerčevo in Rimsko cesto, so poročali mediji.

Podpisi do 1. decembra

Na ministrstvu trdijo, da dokončne odločitve o statusu omenjenega zdravstvenega doma še niso sprejeli. Medtem ko študenti čakajo bolj določen odgovor z ministrstva, so sprožili peticijo za njegovo ohranitev. Podpise je na vseh fakultetah Univerze v Ljubljani mogoče oddati do 1. decembra.