Študentje protestirali, ker še vedno niso prejeli štipendij

»Če se moramo vsi v Sloveniji držati rokov, naj se jih v prvi vrsti državne institucije,« je poudaril študent Marko.

Objavljeno
10. januar 2013 16.42
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Okoli 50 študentov je danes zaradi zapletov pri štipendijah protestiralo pred poslopjem ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v Ljubljani. Nekateri namreč sploh še niso prejeli odločb o dodelitvi Zoisove štipendije, številni pa bodo zaradi zapletov z roki ostali brez dodatka za bivanje zunaj kraja stalnega bivališča.

"Nemogoče je zaupati v državne institucije"

Več študentov, ki so se danes zbrali v Ljubljani, je takšnih, ki še niso dobili odločbe o prejemanju štipendije, čeprav smo skoraj že sredi januarja. »Zahtevamo, naj se začneta ministrstvo in sklad držati rokov. Če se moramo vsi v Sloveniji držati rokov, naj se jih v prvi vrsti državne institucije,« je poudaril študent Marko. »Nemogoče je zaupati v državne inštitucije, če ti ne dajo niti štipendije, ko si do nje upravičen,« je izpostavil.

»Delovanje sklada za štipendije je postalo že zelo nekorektno,« se je strinjal Peter. »Postavijo zelo ostre pogoje, nato pa se sami niso sposobni držati svojih rokov. To se nam ne zdi prav, saj nasprotuje načelom pravne države,« je menil. V inštitucijah »se ne oglašajo na telefon, tudi na elektronsko pošto ne odgovarjajo. To, da je kak rok za to, do kdaj bi morali izdati odločbe, pa očitno ni relevantno,« je poudarila Karmen.

"85 evrov je za študente veliko"

Drugi žgoč problem je dodatek za bivanje zunaj kraja stalnega bivališča, ki mesečno znaša 85 evrov, številnim štipendistom pa ga niso priznali zaradi zapletov pri rokih. Začasno bivališče bi namreč študenti morali prijaviti do 1. oktobra lani, čeprav je bil rok za oddajo vloge za štipendijo šele 10. oktobra.

»Pogoji so sicer pravnoformalno v veljavi, ampak so speljani na zelo pritlehen način,« je opozoril Peter. Svoj dodatek je prišla zahtevat tudi študentka Jana, ki je opozorila, da je bil še 4. septembra lani na državnem spletnem portalu e-uprava na vprašanje nekega študenta objavljen odgovor, da je treba dodatek za bivanje urediti do 10. oktobra, kar pomeni, da so bili študenti zelo slabo informirani. »Da si to dovolijo v državi, je nesprejemljivo,« je menila.

»85 evrov na mesec je lahko za nekoga malo, za študenta pa je to ogromno. Brez 85 evrov na mesec mi preostane zgolj to, da začnem nekje delati in si prislužim denar za najemnino in vse ostale stroške, kamor sodijo na primer hrana, knjige in občasno oblačila,« je pojasnila Jana. »Naj minister živi s 130 evri na mesec - če mu uspe, bo tudi meni«, je še poudarila.

Podporo izrekel tudi Sviz

Današnji protest so sicer študenti pripravili s pomočjo skupine na spletnem družbenem omrežju Facebook. Pojasnili so, da se o možnih naslednjih korakih, v kolikor današnja akcija ne bi obrodila sadov, še niso pogovarjali. Nekateri pa so zatrjevali, da so pripravljeni iti vse do Evropskega sodišča za človekove pravice.

Študentom, ki so danes pred ministrstvo med drugim prinesli transparente z napisi (na slikah) je sicer podporo izrekel tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, ki se je z delegacijo ravno vračal iz pogajanj s predstavniki ministrstva za izobraževanje.

Da podpirajo današnje proteste, pa so sporočili tudi iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Poudarjajo, da so na problematiko dodatka za bivanje opozarjali že konec novembra. »Opozarjali smo takrat in še vedno opozarjamo, da je tako ravnanje nedopustno in v nasprotju s pravnim načelom predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu niti v pravilniku in niti v razpisu,« je dejal predsednik ŠOS Mitja Urbanc.

»Za študente je nevzdržno in preveliko breme, da že tako dolgo čakajo na štipendije,« so ob tem dodali v ŠOS ter sklad za razvoj kadrov in štipendije pozvali, naj čim prej reši zamude z izplačili. Predstavniki ŠOS z Urbancem na čelu so se tudi udeležili današnjih protestov.