Študentom na voljo pet obnovljenih plovil

Mariborska univerza je pristopila k oživljanju družabnega življenja in športnih aktivnosti ob in na Dravi.

Objavljeno
04. junij 2015 17.23
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - V sklopu projekta Revitalizacija reke Drave in Mariborskega jezera se je danes v Bresternici odvil krst obnovljenih plovil. Gre za skupno pet plovil, ki so jih obnovili študenti in zdaj pripadajo mariborski univerzi.

»Moramo izkoristiti naravne danosti, ki jih imamo. Mesto je s to reko vedno živelo,« je dejal rektor Univerze v Mariboru (UM) Igor Tičar, ki je v družbi župana Andreja Fištravca in drugih gostov simbolično krstil ta plovila. »Tudi naša univerza je s to reko že živela, a smo malo pozabili nanjo. Zdi se mi prav, da se spet vrnemo na to vodo, da oživimo stare tradicije, spet priredimo veslaške regate,« je povedal Tičar.

Krst plovil so opravili pred čolnarno Brodarskega društva Sidro v Bresternici pri Mariboru, predsednik tega društva Zdravko Podgornik pa je ob tem povedal, da se sodelovanja pri omenjenem projektu zelo veselijo. Kot je napovedal, bo društvo študentom in tudi širši javnosti nudilo rekreacijske in športne aktivnosti ter usposabljanje. Z UM naj bi sodelovali tudi pri projektih ohranjanja narave in zaščite kulturne dediščine.

Obnovljena plovila bodo namenjena predvsem študentom in zaposlenim na UM, so povedali na slednji. »To so zdaj njihova plovila, ki jih je brodarsko društvo podarilo njim. Uporabljali jih bodo z inštruktorji in se učili teh veščin,« je dejal Zdravko Podgornik. Po njegovih besedah so plovila stara, kakšno je že prava redkost na vodi, a so dobro obnovljena. UM je dobila v dar tudi jadrnico letnik 1970 z imenom SUM 40, eno plovilo pa je staro kar okrog 60 let. »Tako bomo povezovali tradicijo z novimi časi,« je omenil Podgornik.

Kot so povedali na UM, so plovila obnovili študenti likovne pedagogike s pedagoške fakultete v sodelovanju z učenci Srednje lesarske šole Maribor. Denar za projekt pa je prispevala tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Namen projekt Revitalizacija reke Drave in Mariborskega jezera je ponovno oživiti življenje ob in na reki Dravi, tudi z obuditvijo vodnih športov. »Vrniti se moramo od računalnikov in miz spet v naravo. Če bomo imeli možnosti, bo mnogo lažje priti sem,« je meni rektor Tičar. Po besedah župana Fištravca pa je nujno, da mesto tudi na tem področju začne razvijati blagovne znamke, ki jih bo lahko s pomočjo turizma tudi tržilo.

V preteklosti je bila Drava prizorišče živahnega dogajanja, saj so se na njej med drugim odvijale priljubljene regate, smučanje na vodi, veslanje itd. Kasneje je večina tega dogajanja zamrla, v zadnjem času pa se porajajo različne pobude za ponovno pritegnitev Mariborčanov k reki. Tako je pred leti že zaživel Drava center na Limbuškem nabrežju, ki zlasti ob vikendih privabi precej ljudi.