»Univerza hira, elita profitira«

»Vzajemno izogibanje odgovornosti za povzročeno škodo omogoča notranja politika rektorja Ivana Svetlika«.

Objavljeno
28. januar 2016 11.23
Protest študentov
Ti. Kr., Ma. F.
Ti. Kr., Ma. F.

Ljubljana − Malo čez dvanajsto uro so predstavniki Študentske Iskre ob spremljavi glasbe prikorakali po Wolfovi ulici do ljubljanske univerze. Tam jih je pričakalo nekaj zaposlenih ter člani različnih društev in sindikatov, med njimi tudi gasilskega. S transparenti, tudi »Delete Elite!«, »Še ena afera ... še en etični kodeks!« in »Ivek, dost je blo!«, so k odstopu pozvali rektorja Ivana Svetlika. Ta namreč po mnenju Iskre omogoča vzajemno izogibanje odgovornosti za povzročeno škodo zaradi izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost.

Svetlik se po njihovem mnenju v javnosti upira varčevanju, navznoter pa varčuje na račun najbolj preobremenjenih zaposlenih ter študentk in študentov. Hkrati ne zastopa univerze, temveč zgolj njen elitni del. Se pa, pravijo v Študentski Iskri, zavedajo, da posamezni odstopi sami po sebi ne spremenijo prav veliko. Zato so v današnjem protestnem shodu zahtevali demokratizacijo odločanja in nadzora delovanja univerze, definiranje javne službe in ureditev sistemskega financiranja.

Pod izjavo ob dogajanju z dodatki za stalno pripravljenost, ki so jo poslali tako rektorju kot tudi ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, so se podpisali še nekatera društva in sindikati, med njimi sindikat Mladi Plus in sinidkat poklicnih gasilcev ter Študentsko sociološko društvo Sociopatija in Društvo humanistov Goriške. 

Protesta so se udeležili tudi nekateri zaposleni. Ti so v apelu že zahtevali, da univerzitetna skupnost nemudoma začne notranjo razpravo in iskanje vzrokov ter konkretne odgovornosti za sporna dejanja. Prav tako so pozvali vodilne, ki so neposredno vpleteni ali so opustili dolžna dejanja, naj s svojim odstopom omogočijo, da se proces razjasnjevanja sploh začne. 

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) odločitev senata, ki je na torkovi seji pozval vse dekane, vpletene v afero z dodatki, da vrnejo prejeta sredstva, pozdravljajo, vendar hkrati opozarjajo, da je potrebno uvesti postopke o disciplinski odgovornosti v skladu s pravilnikom o disciplinski odgovornosti delavcev Univerze v Ljubljani. »Na ŠOU v Ljubljani še vedno zahtevamo, da vsi prejemniki nezakonito izplačanih dodatkov vrnejo ves denar, saj gre za vprašanje etike in odgovornega ravnanja z javnimi sredstvi. Sredstva, ki so bila namenjena za izplačilo omenjenih dodatkov, bi namreč morala biti primarno namenjena izboljšanju študijskih pogojev ter zagotavljanju kvalitetnega študijskega procesa za študente,« so zapisali v sporočilu za javnost.