Subvencioniran prevoz za dijake in študente?

Vlada z novelo zakona o prevozih v cestnem prometu želi subvencionirati prevoz dijakov in študentov.

čet, 28.06.2012, 16:23

Ljubljana - Vlada je včeraj v DZ poslala novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, cilj katere je subvencioniran prevoz za dijake in študente.

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal v. d. direktorja direktorata za promet na ministrstvo za infrastrukturo in promet Bojan Žlender, bi subvencionirane mesečne vozovnice lahko kupili vsi, ki imajo status dijaka ali študenta in stanujejo najmanj pet kilometrov od ustanove šolanja, pri tem pa bi bila cena vozovnice vezana na število kilometrov. Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med petimi in 60 kilometri, bi za mesečno vozovnico odšteli 15 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med 60 in 90 kilometri, bi mesečna vozovnica stala 30 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 50 evrov.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo prevozniki dijakom oziroma študentom kot svojo dodatno ugodnost ponudili možnost, da vozovnico uporabljajo tudi v drugih dneh ali med počitnicami, ko imajo obveznosti na šoli oziroma fakulteti.

Določene ugodnosti bi imeli tudi vsi tisti, ki med tednom bivajo v samem kraju izobraževanja. Nekdo, ki med tednom biva v Ljubljani, kjer se šola, izvorno pa prihaja iz Novega mesta, bi imel tako možnost, da za 15 evrov kupi deset vozovnic na relaciji Novo mesto-Ljubljana, s katerimi bi se lahko vsak konec tedna vrnil domov in nazaj.

Predvidena je tudi možnost kombinacije obeh ugodnosti. Nekdo iz Novega mesta, ki se šola v Ljubljani in med tednom živi denimo na Igu, bi lahko tako za 15 evrov kupil mesečno vozovnico za avtobus Ig-Ljubljana, hkrati pa bi lahko za 15 evrov kupil deset vozovnic, s katerimi bi se lahko vsak konec tedna odpeljal v Novo mesto in se vrnil nazaj, pojasnjuje Žlender.

Ugodnosti bi veljale tako za vlak kot avtobus, državo pa bi po besedah Žlendra stale okoli 39,8 milijona evrov. A slednje po njegovih besedah ne pomeni, da bi država morala za to zagotoviti dodaten denar, pač pa bi le preusmerila denar iz subvencij in nadomestil, ki jih danes prejemajo dijaki in študenti kot razne dodatke.

Povezane novice

Septembra dražji LPP za šolarje?
14. junij ob 16:36
Podražitev, ki je posledica naraščanja cen goriva, lahko prepreči država z enotnim sistemom subvencionirana vozovnic.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
Neznan

Še nekaj mesecev in "najebali" bodo le še upokojenci. To naj bo pravna država. Delaš 41 let, oddvajaš denar in država ti z omejitvami izračuna, kolikšno pokojnine boš dobil, če jo boš, ker si bil priden, marljiv, delaven in nisi koristil bolniške, ker si bil še zdrav. Danes pa, ko potrebuješ zobe, jih moraš plačati ali čakati štiri leta, da prideš na vrsto . To pa smo država. Dobesedno so se zaćeli norčevati iz mladih, ki ne dobijo službe in najstarejših, ki si morajo vse že plačane storitve plačati. In čudimo se, zakaj se je povečal kriminal.

28. junij 2012, ob 17:20:37
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej