Sunita Williams spet v svoji pradomovini

Lešani in Tržičani že odštevajo dneve do drugega obiska svoje Sončke, ameriške astronavtke Sunite Williams.

pet, 26.04.2013, 09:00

Leše pri Tržiču – Med prebivalci vasice pod Dobrčo in astronavtko Sunito Williams, ki je prvič poletela v vesolje s plovilom Discovery leta 2006 in na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odnesla kranjsko klobaso, so se zlasti po njenem obisku septembra 2009 v Sloveniji stkale trdne vezi.
Takrat so namreč proučevalci njenega rodovnika ugotovili, da je bila Marija Bohinjec, Sunitina prababica po materini strani, rojena prav v Lešah št. 31, nato pa je zelo mlada, leta 1900 ali 1901, odšla s trebuhom za kruhom v Ameriko.
Dr. Dušan Petrač, sodelavec Nase, ki se je tudi prvič domislil, da bi Sunito povabili v Slovenijo (uradno pa je vlogo na Naso naslovil dr. Edvard Kobal, predsednik Slovenske znanstvene fundacije) je po velikem navdušenju in zanimanju, ki ga je takrat požela v Sloveniji, celo dejal, da se Sunita Williams počuti samo še kot 10-odstotna Indijka.

V spomin na Sončko, kot so jo ljubkovalno začeli klicati v Lešah, in njen obisk, tako konec septembra v tej vasici organizirajo astronavtski dan. Vsaj na ta dan pa je treba obvezno spiti skodelico Lešanskega zvezdnega čaja, katerega receptura ni znana, ve se le, da gre za skrbno nabrane in posušene zdravilne rožice z Dobrče in okolice.
Nov val navdušenja je Lešane zajel 15. julija lani, ko je njihova Sončka vnovič poletela v vesolje iz Bajkonura z rusko raketo Sojuz. Da bi spodbudili zanimanje, so nekaj dni pred izstrelitvijo v Lešah celo ustanovili zavod Slovenski astronavt: uradno gre za ustanovo za promocijo dosežkov astronavtov slovenskih korenin in motivacijo mladih za poklic astronavta/astronavtke, katerega direktorica je nekdanja predsednica KS Leše Metka Kokalj.
Ena od soustanoviteljic zavoda je tudi Metkina hči Jasmina, ki živi v ZDA in skrbi za vse stike z Naso in seveda tudi Sunito, tako da so člani v Sloveniji obveščeni o vsaki podrobnosti.

Druga ženska, ki je vodila ISS

»Sunitino pot v vesolje smo pred slabim letom prek interneta spremljali na velikem platnu v pritličju nekdanje šole, v kateri je možno videti več astronavtkinih oblačil, fotografij, pisem ... Kar 50 nas je, oblečenih v majice z oznakami odprave in značkami, ki nam jih je poslala, spremljalo ta podvig ...

Ko pa smo izvedeli, da je kot druga ženska prevzela celo poveljstvo na ISS, kjer je bila do decembra, pa smo bili še posebej navdušeni. O tem, da bo vnovič prišla v Slovenijo, je bilo načeloma že dogovorjeno v letu 2009, no zdaj, ko smo pred tremi meseci iz Nase dobili dopis, ali smo jo pripravljeni sprejeti, pa je bilo treba vložiti veliko truda, da smo dobili potrditev.

Zbrati je bilo treba tudi denar za obisk, med katerim bo obiskala Bled, Ljubljano, Vitanje, Naklo in se srečala s predsednikom države in z doktorandkami in mladimi doktoricami znanosti, v Leše pa pride 25. maja. Veseli smo bili podpore ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za tehnologijo in gospodarski razvoj, izkazalo se je tudi podjetje Pipistrel,« pripoveduje Kokaljeva.

V teh dneh je Metka zelo na trnih, saj morajo iz paviljona NOB v Tržiču prenesti spominsko razstavo o znanem tržiškem jadralnem pilotu, učitelju letenja in športniku Francu Štruklju, v t. i. Sončkino sobo v nekdanji lešanski šoli pa morajo primerno umestiti najnovejše letake in knjige.

Največja želja: center slovenskih astronavtov v Lešah

»Zavod Slovenski astronavt smo ustanovili za promocijo in motivacijo mladih za poklic astronavta/astronavtke, kar je velika Sunitina želja. V ta namen pripravljamo program počitniških srečanj v Lešah, sodelujemo s KSEVT-om v Vitanju,« je razložila predsednica sveta zavoda Melanija Primožič.
Obe sogovornici ob koncu razkrijeta tudi dolgoročen načrt. »Naša največja želja v temu trenutku je, da bi v Lešah odkupili prostor, kjer bi lahko uredili center slovenskih astronavtov, to je Sunite Williams, Jerryja M. Linengerja (z njegovim zastopnikom je zavod že v stiku, op. a.) in Ronalda Sege. Lahko bi bil to odkup propadajočega doma krajanov ali druga lokacija v vasi. Trdno verjamemo, da se bo našlo dovolj navdušencev in da bomo to fantastično idejo tudi uresničili,« pravita Metka Kokalj in Melanija Primožič.

Povezane novice

Sunita Williams še na en vesoljski sprehod
5. september ob 18:47
Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so se znova podali v popravilo pokvarjenega razdelilca elektrike.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
7 komentarjev
Slovenski-Balkanec

"Slovenec sem" in "Peter Pan",

z Vama ob starni se bom se naprej ponosno smatral za Slovenca!

Je pa interesantno, kako so nasi mediji in politiki v njihovi gonji za priznanji in popularnostjo, diskontirali naso narodnost slovensko!

Astronavtka Sunita je le najnovejsi primer diskontirane Slovenke, je pa ravno ona tisti primer diskontirane Slovenke, ki ga propagandni stroj ZDA izrablja bolj siroko in bolj ucinkovito, kot je uporabljal kogarkoli v preteklosti.

Kaj taksnega je ocitno mozno vriniti samo nasemu naivnemu narodu slovenskemu, ki vedno hoce biti nekaj drugega in nekaj vec, in nekje drugje! Propagandisti ZDA taksne slabosti znajo zelo dobro izkoriscati v njihovo korist, namrec, za sirjenje popularnosti ZDA in ameri-anglo-saksonske kulture, ki je unicila ze marsikatero kulturo, in katera tekoce unicuje naso slovansko-slovensko kulturo.!

21. maj 2013, ob 23:53:04
Slovenski-Balkanec

Je Republika Slovenija pradomovina astronavtke Sunite, ali je domovina njenega prastarsa?

Vse skupaj zveni zelo lepo in naivno politikantsko slovensko-amerisko, in vsaka cast astronavtki in pilotki helikopterjev Suniti.

Toda, ime Sunita in priimek Williams imata zelo malo skupnega s slovensko kulturo!

Ali pa jaz nisem avtohtoni Slovenec!

Zanima me, ali Sunita govori vsaj najosnovnejso slovenscino in pise njena pisma obozevalcem in obozevalkam v Republiki Sloveniji napisana v slovensicni, ali vsaj v poskusani slovenscini?!?

Odgovor na to vprasnaje je skoraj za gotovo negativen, ker je Sunita bila od zibelke naprej vzgojena v strogo ameri-anglo-saksonskem duhu!

Sprasujem se tudi, ali bi Sunita bila dosegla podoben uspeh, tako v mornarici ZDA, kakor tudi kot astronavtka, ce bi se bila v ZDA ponujala kot Slovenka, s slovenskim imenom in slovenskim priimkom?!?

Podobnih primerov je ogromno, med najbolj kricecimi pa je neki t. i. inzenir-konstrukter Boeinga 747, s priimkom "Sutter", ki ga raznorazni amerisko-slovenski propagandni mediji proglasujejo za Slovenca. Originalni priimek njegove druzine je bil "Suhadolc", in njegova druzina ni napravila bistvenega napredka, dokler se ni preimenovala v anglo-saksosnko druzino "Sutter'.

Toliko o slavnih "slovenskih" astronavtih in konstrukterjih letal, ipd., katere propagandni stroj ZDA sedaj razglasuje za Slovence in Slovenke ter jih ponuja narodu slovenskemu v uteho, v uteho za marsikaj, vkljucno za Slovensko Benecijo in Trst z okolico, za katera sta narod slovenski oropali skupno ZDA in Britanija, seveda v korist le Italiji in Hrvaski!

Opravicujem se zaradi pogojev, vkljucno zaradi izstopnega protokola, ki mi onemogocajo uporabljati sumnike svojevrstne nasi, in do nedavnega se lepsi ter od ameri-anglo-saksonskih besed, nazivov in izrekov ter imen veliko manj onesnazeni in manj zastrupljeni, slovansko-slovenski materinscini, nasi slovenscini, ki bi se morala ponasati in postavljati z naso lastno slovansko-foneticno pisavo in bi se naj kot taksna dosledno uporabljala v vseh medijih.

Eno je (vsekakor potrebno!) znanje tujih jezikov, nekaj popolnoma drugega pa je onesnazevanje in zastrupljanje nase slovansko-slovenske kulture z “najveckrat nepotrebno”, in za naso narodno kulturo “vedno nevarno in zelo skodljivo”, tujo navlako, predvsem pa z ameri-anglo-saksonsko navlako iz daljnjih dezel, s katerimi nas veze zelo malo trajnih zgodovinskih vezi, se najmanj pa nas z njimi vezejo slovensko ozemlje (ne)ohranjajoce vezi nedavne zgodovine (Britanija in ZDA kot glavna krivca-oderuha v dobro Italiji in Hrvaski!).

21. maj 2013, ob 23:24:54
slovenec sem

ce bi ta Soncek res kaj da na slovenske korenine, bi bilo na njeni Wikipedia drugace napisano, pa ni! Indian American astronaut
zivadinovu pa predlagam, da zacne zbirat prostovoljne prispevke in pri Trzicu postavi se vecji leteci kroznik ali raketo . in to raketo lahko ze sedaj predlagamo za glavno presernovo nagrado. vse to nas bo potegnilo iz moralne in ekonomske krize, garantirano! ljudje bodo drli gledat leseno ali betonsko raketo in se spoli jabcek v vaski gostilni.

27. april 2013, ob 14:13:36
Peter Pan

Pa dajte ljudje nehite ga ze srati s temi KRUHA IN IGER potezami. Ta klinceva Sunita ne da pocenega grosa na svoje pradavne korenine, kajti ce bi ta shit res funkcioniral potem bi vsi hodili in se metali po centraloafriskih tleh ih ljubili in ne vem kaj se vse poceli ker od tam prihaja clovestvo.

Taksna shit propaganda se lahko rojeva le v glavah sluzastih ljudi ki dnevno prebirajo tabloide in se hranijo z resnicnostjo senzacionalisticnih informacij kot so "Ugotovili so da Britney Spears uporabljy XXXXX tampone"" Who the fuck gives a shit about it.

Nehajte biti ogabni in sluzasti in ohranite nivo spostljivega dnevnika.

27. april 2013, ob 12:05:40
slovenec sem

pa tudi
Charlesa J. Precourta imamo radi v sloveniji.

27. april 2013, ob 10:16:41
wladymyr

Pridi, draga Sunita!
Pozdravljena, astronavtka!
Radi te imamo!
In tudi Jerryja Linengerja!

26. april 2013, ob 14:49:43
slovenec sem

Sunita Lyn "Suni" Williams née Pandya is an Indian American astronaut and a United States Navy officer who holds the record for longest space flight by a woman.
Wikipedia.

26. april 2013, ob 09:52:04
7 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej