Super hrana, akcija, ki vzbuja super skomine

Nacionalna promocijska kampanja: za triletno oglaševanje do tri milijone evrov.

Objavljeno
01. marec 2017 18.12
Gostiteljl minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan na predstavitvi začetka triletne kampanije - Naša super hrana -. V Ljubljani 15.12.2016[pridelano v sloveniji.hrana.domače]
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Mali rejec dvomi, da mu bo tri milijone evrov vredna akcija prinesla več denarja, zato je to zanj le še en dodatni davek. V mlekarni tako promocijo podpirajo, strokovnjak za marketing pa se čudi, zakaj se za toliko javnega denarja ne vidi več oglasov.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je včeraj udeležil seje sveta za promocijo, na katerem so predstavili poročilo prvega dela triletne promocijske kampanje Naša super hrana in načrt izvajanja kampanje za letos. Za kampanjo, ki jo izvaja agencija Futura, je država skupaj s sofinancerji predvidela do tri milijone evrov. Prvi del kampanje od novembra lani do konca januarja letos je stal 510.000 evrov.

Akcijo sofinancirajo pridelovalci

Našo super hrano poleg države sofinancirajo predelovalci mleka in govejega ter perutninskega mesa. Višina zbranih sredstev bo odvisna od količine pridelanega ter v Sloveniji predelanega oziroma odkupljenega mleka in mesa v posameznem letu.

»Pri določanju vrednosti sporazuma smo zato predvidevali okvirni znesek zbranega prispevka sektorjev na podlagi pridelave ter odkupa mleka in mesa v preteklih letih,« pravijo na ministrstvu. Sporazum z okvirno vrednostjo kampanje je bil sklenjen, ker za celotno obdobje kampanje niso mogli natančno določiti predvidenega obsega sredstev, ki jih bosta lahko prispevala sektorja mleka in mesa.

Kaj dobimo za ta denar

Ker se obseg sredstev za promocijo lahko sproti spreminja, bodo obseg izvedenih akcij v posameznem aneksu za posamezno obdobje določali okoli tri mesece vnaprej. Za okvirno tri milijone evrov bodo ministrstvo za kmetijstvo in sofinancerji akcije iz živilske industrije dobili triletno oglaševanje na televiziji, spletu, v tisku, na zunanjih plakatih in radiu. Agencija bo zanje upravljala komuniciranje in pripravila vsebine na spletni strani, na profilu facebook, youtubu in na blogih.

Načrtujejo tudi degustacije za potrošnike, dogodke za novinarje in podobno. Stroški vključujejo tudi produkcijo posameznih oglasov na različnih medijih. Največji delež stroškov predstavlja medijski zakup (2,3 milijona evrov), kreativna zasnova in produkcija vseh materialov bosta stali 649.000 evrov, komunikacijsko strategijo pa je Futura pripravila za dobrih 82.000 evrov.

Veliko denarja za malo glasbe?

Med marketinškimi agencijami je močno završalo že ob junija lani objavljenem javnem razpisu za Našo super hrano. Čeprav se v marketinških agencijah ne želijo javno izpostavljati s kritikami svojih potencialnih prihodnjih naročnikov in kolegov iz panoge, naši sogovorniki ne skrivajo osuplosti nad razkošno akcijo.

»Milijon evrov na leto je veliko denarja, to razkošje spominja na zlate čase telekomunikacij. Predvsem pa me preseneča, kako malo so za ta denar pokazali do zdaj,« nam je povedal strokovnjak za marketing, ki ne želi biti imenovan. Telemach, ki zelo agresivno oglašuje na vseh platformah, po njegovi oceni za svojo kampanjo da manj, kot stane Naša super hrana.


Po oceni enega od sogovornikov bi po do zdaj videnem takšno kampanjo lahko dobili za 800.000 evrov. »Obžalujemo, da se na javni razpis ni prijavila agencija, ki bi nam lahko zagotovila tak obseg storitev z enako zahtevano kakovostjo za celotno triletno obdobje za zgolj 800.000 evrov,« očitke zavračajo na ministrstvu za kmetijstvo. Izmed treh prispelih ponudb je bila ponudba Future izbrana kot ekonomsko najugodnejša.

Po podatkih s spletnega portala Erar je Futura za javna sredstva do zdaj opravila 2,67 milijona evrov storitev, vodilna naročnika Futurinih storitev sta bili v preteklosti ministrstvi za kmetijstvo in okolje.

Zgolj dodaten davek, ki gre v žepe eliti?

Jože Romšak
, govedorejec iz okolice Kamnika, se sprašuje, kaj bo od promocije super hrane imel on sam. »Bo meni ostalo kaj več v žepu ob prodaji mleka in mesa? Bo vam, kupcem, ostalo kaj več denarja v žepu, ali boste za enak denar dobili boljše meso ali mleko? Menim, da je odgovor ne, in bojim se, da je to le še en davek, ki gre neposredno v žepe eliti,« je ogorčen Romšak.

Namige, da je razkošna promocijska akcija namenjena interesom koalicijske stranke pod vodstvom ministra Židana, smo preverili pri generalnem sekretarju SD Dejanu Levaniču, ki pa je take namige odločno zavrnil, in vse tiste, ki namigujejo o korupciji, povabil na javno soočenje.

Združenim predelovalcem akcija koristi

Anka Lipušček Miklavič
, direktorica kobariške mlekarne Planika, je nad kampanjo navdušena. »Izvrstno je, da smo se združili in da ljudem povemo, kakšna je hrana, ki jo pridelamo doma,« pravi sogovornica. Mali predelovalci si težko privoščijo velike stroške za trženje in promocijo, zato so se morali povezati.

»Tako bodo ljudje lažje razumeli, zakaj naše mleko stane pol centa več kot mleko, ki ga pridelajo na dostopnejših področjih. Lahko jim še pojasnimo, da ne gre le za hrano, ampak da z nakupom domače hrane damo delo domačim ljudem, kmetom in drugim dobaviteljem, ki so povezani z živilsko industrijo,« poudarja direktorica Mlekarne Planika.