Supervizor zajel tudi varovane osebne podatke

Pred Komisijo za preprečevanje korupcije razmislek, kako in ali sploh prilagoditi aplikacijo.

Objavljeno
23. junij 2014 22.37
Spletna aplikacija KPK, Ljubljana 24. marec 2014
Rok Kajzer, notranja politika
Rok Kajzer, notranja politika
Ljubljana – Aplikacija Supervizor Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je zajela tudi podatke, ki, menijo v uradu informacijske pooblaščenke, tam ne bi smeli biti. Gre za podatke o fizičnih osebah, ki so od države oziroma iz javnega sektorja prejele odškodnino.

Informacijska pooblaščenka v odhajanju Nataša Pirc Musar je potrdila naše informacije, da so na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovili poziv, naj pojasnijo, zakaj so med podatki v aplikaciji Supervizor tudi – po njihovi presoji – varovani podatki fizičnih oseb. Urad informacijske pooblaščenke je prejel prijavo fizične osebe, ki je svoje osebne podatke našla v omenjeni aplikaciji. Šlo je za nakazilo odškodnine, ki jo je država nakazala na fiduciarni denarni račun njegovega odvetnika, v podatkih o transakciji pa je tudi ime prejemnika, torej fizične osebe. Fiduciarni račun je poseben transakcijski račun, na katerem uporabnik (najpogosteje so to odvetniki, izvršitelji in stečajni upravitelji) ločeno od poslovnega računa zbira sredstva svojih strank.

Ko država oškoduje državljane

V uradu informacijske pooblaščenke menijo, da gre za varovane podatke in da takšna izplačila ne spadajo med klasična proračunska izplačila, kakor je plačilo države po opravljenem poslu, skratka, da ne gre za klasično porabo proračunskega denarja, ampak za povračilo škode ali odškodnine. Na primer izplačila Slovenske odškodninske družbe po denacionalizaciji ali povračilo škode po rušitvi črne gradnje, ko se pokaže, da ta to ni bila. Gre torej za postopke, ko se fizična oseba pravda z državo oziroma organi javnega sektorja in doseže izplačilo škode ali odškodnine. Torej za primere, v katerih je »država« oškodovala državljane.

V uradu informacijske pooblaščenke so prepričani, da podatki o fizični osebi, ki je prejela ta državni denar, spadajo med varovane osebne podatke. Po njihovi presoji je javni podatek lahko le tisti o višini odškodnine, ne pa tudi tisti o prejemniku.

Urad pooblaščenke je KPK že posredoval dopis, s katerim jih obveščajo o ugotovitvah in sprašujejo po razlogih objave teh podatkov. Na KPK so prejem dopisa potrdili in zagotovili, da se bodo nanj v prihodnjih dneh odzvali.

Kako, še ni jasno, po naših neuradnih informacijah pa ne menijo popolnoma enako kot informacijska pooblaščenka.