Superzavod za neuspeh krivi vreme

Edini od trinajstih ravenskih javnih zavodov z izgubo, Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino kljub sanaciji spet v rdečih številkah.

Objavljeno
13. julij 2015 22.25
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Zavod za kulturo, šport, turizem in mladino (ZKŠTM) je lani edini od ravenskih javnih zavodov spet pridelal izgubo. Očitajo mu slabo trženje turističnih in športnih objektov, zato ga bodo septembra pod drobnogled vzeli občinski svetniki, ki zahtevajo revizijo poslovanja in nov sanacijski program.

Trinajst ravenskih javnih zavodov je po izgubarskem letu 2013, v katerem so skupaj ustvarili 132.000 evrov izgube, lani poslovalo z 826.223 evri dobička. Najbolj je poslovanje izboljšal zdravstveni dom, s 135.000 evrov minusa na 333.000 presežka, iz precejšnje izgube so se uspešno izkopali tudi Zdravstveno-reševalni center Koroške (s –172.000 na 40.000) pa tudi regijski muzej in knjižnica ter glasbena šola in obe osnovni šoli. Edini, ki je v lanskem letu spet pridelal izgubo, je »superzavod« za kulturo, šport, turizem in mladino, ki ga je občina v minulih letih že dvakrat sanirala z izdatno finančno injekcijo (več kot 600.000 evrov). Lani je ZKŠTM s poslovanjem ustvaril 82.000 evrov minusa, skupni finančni rezultat pa je bil 45.000 evrov izgube.

Kljub izgubi zaposlujejo

»Vsi smo ponosni na visoko raven športne infrastrukture na Ravnah, a ti objekti sami po sebi ne morejo ustvarjati dobička. Zavod se mora zavedati, da bi lahko nekatere svoje dejavnosti tudi bolje tržil. Njegova funkcija je tudi razvoj turizma; v ta namen smo podprli gradnjo hostla Punkl. Skupaj s športno infrastrukturo, okoljem in znamenitostmi naj bi ustvarili neki turistični prihodek,« meni občinska svetnica Vera Krajnc. Svet zavoda je že pred meseci od direktorja ZKŠTM zahteval sanacijski načrt, ki pa ga (še) niso prejeli. Izpostavili so tudi povečanje sredstev za plače in nove zaposlitve, pri tem za 10.600 evrov dopolnilnega dela na naročilnice ter pičlih 3700 evrov letnega zaslužka hostla Punkl. »Zakaj dodatno zaposlujemo, če nimamo sredstev za plače?« sprašujejo direktorja ZKŠTM Mirana Mlakarja.

»Punkl se ne more financirati sam, občina nam pomaga, brez tega bi hostel izkazoval minus,« odgovarja Mlakar. »Težave imamo jeseni in pozimi, saj marsikdo ob bivanju zahteva program za priprave, telovadnice pa so že polno zasedene, saj imajo prednost ravenski klubi na podlagi letnega programa športa. Poleti nekako gre, ker so dvorane prazne, tudi Punkl imamo takrat poln.« Lani je bil Punkl komaj 16-odstotno zaseden, imeli so 1326 gostov, ki so ustvarili 2719 prenočitev.

Nagaja jim vreme

»Seveda smo v minusu, a imamo objektivne razloge,« pravi Mlakar. »Slaba sezona na letnem bazenu nam je lani zmanjšala prihodke za 30.000 evrov, saj smo imeli samo 11 plavalnih dni, ko pride od 400 do 500 ljudi, prejšnja leta pa smo imeli od 35 do 40 plavalnih dni.« Poslovno poročilo navaja, da je imel letni bazen lani 45 obratovalnih dni (predlani 60) in 7700 kopalcev ali dobro polovico manj kot leto prej.

Pozimi ni bilo nič bolje. »Smučišče Poseka ni delovalo, ker ni bilo zime,« pojasnjuje direktor, »nismo mogli zasneževati, zato niti prihodkov ni bilo. Lani smo v povezavi s Punklom ponujali vikend- in tedenske pakete z bazeni, smučiščem ter savnami, a zaradi slabe zime je letos vse to propadlo.« Nasprotno pa v poslovnem poročilu navajajo, da smučarje na Poseki »kljub muhastemu vremenu pričakajo povsem zasnežene razmere«, in zagotavljajo 60 smučarskih dni. Zaradi odpovedi donatorja, ki jim pokriva le še polovico stroškov elektrike v domu telesne kulture (DTK), so imeli za 30.000 evrov nepričakovanih dodatnih stroškov.

»Sanacijskega načrta ne morem narediti v sekundi, vezan je na vremenske razmere, tržno smo povsem odvisni od vremena,« pravi Mlakar. »Ne znam narediti sanacijskega programa, v katerem bom imel poln bazen, ko bo dež. Poskusili smo že nočno kopanje, zabavne delavnice pa letni kino, a na Ravnah se to bolj slabo prime.« V občini zahtevajo sanacijski načrt najpozneje do septembra, ko ga bo na posebni razpravi o prihodnosti zavoda obravnaval tudi občinski svet.