Suša na Krasu in v Brkinih

Govedu in ovcam polagajo seno, namenjeno zimskemu krmljenju, vinograde namakajo iz javnega vodovoda, Reka pa je povsem ushanila.

Objavljeno
21. avgust 2012 17.42
SUSA
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Katja Željan, Ajdovščina
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Katja Željan, Ajdovščina

Ne samo na Krasu, povsod na kraških tleh travinja več ni in tako tudi paše ne. Govedu in ovcam polagajo seno, ki je bilo namenjeno zimskemu krmljenju. Tudi mleka in mlečnih izdelkov je manj. Rok Vrabec iz Pliskovice je za Delo povedal, da bodo čredo govedi zmanjšali za najmanj 40 odstotkov, brez namakanja, pa tudi grozdja letos sploh ne bi bilo. »Štirne so že zdavnaj suhe,« je pristavil.

Na Krasu vinograde še vedno lahko namakajo z vodo iz javnega vodovoda, ne pa tudi iz lokalnih zajetij. »Trte so, odvisno od lege, prizadete 40 do 80 odstotkov. V nekaterih vinogradih jih je že polovica odvrgla vse listje, tako da je vprašanje, ali bodo preživele. Grozdne jagode bi v tem času morale meriti od osem do deset milimetrov v premeru, a so bolj podobne šibram. Del grozdja ne bo prešel niti v zorenje. Če bo škoda samo polovična, bo še dobro. Pričakujemo, da bo država razglasila elementarno nesrečo,« je pojasnila Majda Brdnik s kmetijske svetovalne službe v Sežani.

Reka Reka povsem presahnila

Nič boljšega se ne obeta brkinskim sadjarjem. »Na kraških tleh sadno drevje že odmira. Kjer je plast prsti debelejša, se še drži, jabolka pa so drobna. Dež bi sliko morda še lahko popravil. Ne spominjam se, da bi bila drevesa že kdaj tako prizadeta, kot so to poletje,« je povedal sadjar Igor Šiškovič iz Slivja.
Reke Reke ponekod v strugi sploh ni več.

»Ribiči smo že odlovili ribe iz Sušca, minuli konec tedna pa smo iz gojitvenega potoka Posrtev odlovili 950 postrvi in jih prenesli v gojitveni potok Podstenjšek, še edini dokaj vodnati in čisti potok v tem času, pa še iz tega zdaj vodo kradejo. Rib pa je v potoku zdaj toliko, da tudi tam nimajo dobrih pogojev za preživetje. Podobno je tudi v akumulacijskem jezeru Mola, v katerem je vsak dan manj vode, saj jo iz jezera odvajajo za vzdrževanje minimuma na Reki. Tem ribam ne moremo pomagati,« je povedal gospodar Ribiške družine Bistrica Stojan Adam.

Redukcij še ni, uvedli jih bodo, če ne bo dežja

Presušeno Goriško bo danes obiskal minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in se ob tej priložnosti seznanil s posledicami suše. Na Goriškem zaenkrat še ni omejitev porabe pitne vode, kar so potrdili tako v novogoriških Vodovodih in kanalizacijah kot v ajdovski Komunalno stanovanjski družbi.

»Količine vode so še vedno v mejah normale. Tudi redukcij za zdaj ni, jih pa v prihodnje ne izključujemo, če dežja še dolgo ne bo,« pravi Miran Lovrič, direktor Vodovodov in kanalizacije Nova Gorica. »Če gasilci komu dovažajo vodo, gre za individualna naročila tistih, ki niso vključeni v našo vodooskrbo,« dodaja.