Sveče pred sodišči tudi danes

Pred sodiščem v Ljubljani je sveče prižgala skupina okoli 30 ljudi, med drugim tudi Dragutin Mate.

Objavljeno
07. junij 2013 21.59
Prižiganje sveč
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Po sredini obsodilni sodbi v zadevi Patria so danes že tretji dan zapored nasprotniki obsodbe prižgali sveče pred sodišči v znak obžalovanja, ker je, kot navajajo, v sredo umrla pravna država. Pred ljubljansko sodno palačo je sveče prižgala skupina okoli 30 ljudi, med drugim tudi nekateri vidni predstavniki SDS.

Pred sodišče v Ljubljani je med drugim prišel tudi poslanec SDS Dragutin Mate in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar.

Sveče so prižigali tudi drugje. Iz litijskega SDS so sporočili, da so s prižiganjem sveč »simbolično obeležili črno sredo« in izrekli podporo svojemu predsedniku stranke. Ob tem se sprašujejo: »Danes Janša, jutri ti?«

Ob tem so dodali, da sodba še ni pravnomočna in pričakujejo, da bo višje sodišče to sodbo razveljavilo.

K prižiganju sveč in polaganju cvetja so sicer pozvali na družbenem omrežju Facebook, kjer se je že pred sredinim izrekom sodbe oblikovala skupina »Zgodovina se ponavlja... Ne dovolimo!«. Ta podpira predvsem nekdanjega premiera Janeza Janše, ki je bil v sredo skupaj z lastnikom Rotisa Ivanom Črnkovičem in brigadirjem Tonetom Krkovičem spoznan za krivega v procesu Patria.

Sodišče je trojico spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.