Svet doma upokojencev Impoljca s predznakom SDS

Vlada v tednu dni na svoji spletni strani ni objavila, koga je kadrovala v svet zavoda. Vseh šest imen je blizu stranki SDS.

Objavljeno
26. januar 2013 07.28
jer*SDS novinarska konferenca
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
Brežice - Vlada je na seji pred devetimi dnevi v tajnosti v svet doma upokojencev Impoljca kadrirala šest ljudi, ki so vsaj posredno blizu stranki SDS. V Sevnici in Krškem so razočarani, saj menijo, da gre za politično in nestrokovno kadrovanje. Najmlajša članica sveta je stara 24 let.

»Na občini spremljamo delo vlade in smo na dnevnem redu videli točko o imenovanju šestih predstavnikov države v svet zavoda [dva imajo zaposleni, po enega pa stanovalci, invalidske organizacije in lokalna skupnost]. V četrtek, teden dni po seji vlade, so bile vse ostale kadrovske zadeve javno dostopne na spletni strani, ta sklep pa še zmeraj ne,« je dejal sevniški župan Srečko Ocvirk (SLS).

Do še v četrtek tajnih podatkov so se občinarji dokopali s pomočjo lastnih virov.V javnem zavodu Impoljca so domova upokojencev v Brežicah in Sevnici ter dom za varstvo oseb s posebnimi potrebami na Impoljci v sevniški občini.

Dve iz sevniške, občine štiri iz brežiške

Od šestih novih članov sveta sta dve predstavnici iz sevniške občine. Vesna Mlinarič in Karmen Klavžar, ki je v preteklosti kandidirala na listi stranke, po besedah župana Ocvirka prihajata iz občinskega podmladka SDS.

Ostali štirje so doma v brežiški občini, ki je že desetletje trdno v rokah SDS: Dražen Levojević je direktor brežiške bolnišnice, ki velja za kader Andreja Vizjaka (SDS). Minister za delo je sicer tudi predlagal člane sveta doma na Impoljci.

Matejka Gerjevič je direktorica mladinskega centra, pristojnega tudi za podjetništvo in turizem, ki se je pod vladavino SDS močno razvil in postal zelo pomembna podaljšana roke občine. Lavra Kreačič, tiskovna predstavnica, in Jasmina Molan, tajnica občinskega sveta, sta zaposleni na občini.

Političen in ne strokoven predznak

»Da ima ta svet veliko političnega predznaka in malo strokovnega, se mi zdi čudna odločitev,« je dejal Ocvirk in opozoril, da gre na Impoljci za psihiatrično ustanovo, ki terja strokovno podkovanost in zrelost vodilnih oseb (razen Levojevića so vse ostale nove članice sveta stare 35 let ali manj): »Potezo vlade razumem v duhu vsesplošnega kadrovanja v Sloveniji.«

Podobnega mnenja je župan Krškega Miran Stanko (SLS): »Prizadevam si, da bi bilo Posavje navzven bolj prepoznavno in enotno. Takšni solo izleti - posebno v strokovnih zavodih - me zato motijo. Ne strinjam se, da so sveti zavodov tako izrazito strankarsko obarvani.« V Krškem imajo sicer lasten dom upokojencev, a so bili pred kratkim priča za odtenek manj očitnemu prevzemu nadzora SDS nad Gen energijo.

Brežiški župan Ivan Molan pravi, da vseh šest novih predstavnikov v svetu zavoda ni članov stranke SDS. Priznava pa, da je nekaterim tudi sam predlagal, da kandidirajo in poskušajo v mladih letih priti do izkušenj s področja delovanja javnih zavodov: »Na razpis za člana sveta zavoda so se lahko prijavili vsi. Kolikor mi je znano, drugih kandidatov ni bilo.«