Svet zavoda sledil priporočilom vlade

Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer se bosta, kot kaže, morala posloviti.

Objavljeno
14. november 2017 17.14
Posodobljeno
14. november 2017 17.14
Na sliki Marija Pfeifer, Andraž Kopač in Tomaž Glažar. Izjava Sveta UKC Ljubljana, 16. junij 2017 [Marija Pfeifer,Andraž Kopač,Tomaž Glažar,Izjave,Svet UKC Ljubljana,Ljubljana,portreti]
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Svet zavoda je danes po slabih dveh urah ugotovil, da obstajajo razlogi za razrešitev generalnega direktorja Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer, pri čemer konkretnih razlogov za tako odločitev odvetnik Jože Golobič, novi predsednik sveta zavoda, po seji ni predstavil. Glasovanje o predlogu za razrešitev vodstva je bilo tajno.

Na svetu so obravnavali razmere v UKC Ljubljana in stanje pri izvajanju programa obravnave otrok s prirojeno srčno napako v UKCL. Kaj so ugotovili, ni znano, saj so izredno sejo prekinili zaradi velike količine gradiva. Dobili so ga namreč dan pred sejo. Dokumentov jim torej še ni uspelo v celoti proučiti, a so kljub temu že lahko sklenili, da obstajajo razlogi, zaradi katerih bosta morala vodilna oditi! Kopač in Pfeiferjeva zdaj pričakujeta pisni predlog razrešitve, na katerega bosta v roku odgovorila in po potrebi poiskala tudi pravno pomoč. Svetniki pa bodo z obravnavo obsežnih gradiv nadaljevali v četrtek ob 18. uri.

Politika nad stroko

Pfeiferjeva je po seji dejala, da jo zelo žalosti, da je politika premagala stroko. Zadeva jo spominja na inkvizicijo oziroma dachauske procese. Tudi poleti je imela občutek, da ji svetniki iz prejšnje sestave sveta postavljajo inkvizicijska vprašanja, a so jo takrat vsaj poslušali, se posvetovali in verjeli argumentom. Na današnji seji pa, pravi, da je šlo vse zelo hitro: »Videlo se je, da novi člani ne vedo, za kaj si vodstvo kliničnega centra prizadeva, da niti še niso proučili gradiva in da informacije očitno dobivajo od drugih ljudi. In to je zelo narobe!«


Strokovna direktorica Marija Pfeifer. Foto: Uroš Hočevar/Delo

S Kopačem sta dan pred sejo pojasnila, da program otroške srčne kirurgije gotovo ne more biti vzrok za njun odstrel, saj sta na tem področju naredila vse, kar je bilo mogoče. Zatrjujeta, da so tudi vsi kazalniki na njuni strani in da je program otroške srčne kirurgije varen.

Razrešitev pred upokojitvijo

Jutri se bo na delovnem in socialnem sodišču nadaljuje obravnava Bojane Žvan proti UKC, ker so namesto nje za strokovno direktorico izbrali prav Pfeiferjevo, ki naj ne bi imela štirih let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v zdravstvu, kot je zahteval razpis.

Žvanova pa se je že prijavila na nov razpis, saj Pfeiferjeva izpolnjuje pogoje za upokojitev in je z eno nogo torej tako ali tako že zunaj kliničnega centra. V razpisno komisijo za imenovanje strokovnega direktorja je bil namesto razrešenega člana sveta zavoda Branka Gabrovca na današnji seji sveta imenovan Drago Kreša.

Sicer pa se je svet zavoda danes sestal prvič po tem, ko je vlada zamenjala še tri predstavnike ustanovitelja. Vlada je v zadnjih tednih namreč zamenjala vseh šest predstavnikov države. Tako so zdaj njeni novi predstavniki v svetu Alenka Kolar, Alenka Bradač, Anica Užmah, Mojca Ramšak Pešec ter omenjena Golobič in Kreša. Njihov mandat se bo iztekel 5. aprila 2021.


Generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Kritičen sindikat

V SPUKC - Sindikatu zdravstva Slovenije opozarjajo, da sama razrešitev generalnega direktorja UKC Ljubljana ne obeta večjih sprememb, saj je povsem jasno, da en človek ne more biti odgovoren za vsa dejanja svojih (neposredno) podrejenih, ki upravljajo z več kot 8.200 zaposlenimi v 25 ločenih organizacijskih enotah in skoraj sto podenotah. »Kdorkoli se bo namreč naslednji usedel na »vroči stol« direktorja UKC Ljubljana, bo brez prave ekipe in brez pravih informacij hitro v istem položaju kot njegov predhodnik. Dejstvo je, da so se v času ministrovanja sedanje ministrice zamenjali štirje direktorji, vse ostalo pa je ostalo bolj ali manj enako,« so zapisali v sindikatu.

V SPUKC zato menijo, da je že prav, da se spremembe začnejo pri vrhu, a je nujno, da se nadaljujejo tudi na nižjih nivojih, upoštevajoč tudi mnenje sindikatov: »Skratka nekaj, česar ni storil še nihče do sedaj!«