Svetelšek bi vodil šmarski zdravstveni dom

Večina občin ustanoviteljic opozarja, da je bil že razpis nezakonit.

Objavljeno
07. december 2016 07.30
Slovenija, Ljubljana, 10.01.2011. Aleksander SVETELSEK, nekdanji predsednik uprave in Tomaz BERLOCNIK (levo) novi predsednik uprave druzbe Petrol d.d.. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Šmarje pri Jelšah – Aleksandru Svetelšku, nekdanjemu predsedniku uprave Engrotuša in Petrola, v prvem poskusu vstopa v Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah ne bo uspelo. Glede na razpis ima namreč prenizko izobrazbo, že sam razpis pa menda ni v skladu z odlokom in statutom javnega zavoda. Prihodnji teden naj bi objavili že novega, popravljenega.

Zakaj si je Svetelšek zaželel postati direktor ZD Šmarje pri Jelšah, ni znano, včeraj na telefonski klic in elektronsko pošto ni odgovoril. Svet zavoda ga je izbral za najprimernejšega kandidata izmed sedmih prijavljenih, med katerimi je bila tudi Zlatka Srdoč Majer, razrešena direktorica zavoda za zaposlovanje, ki so ji očitali plagiatorstvo magistrske naloge.

Svetelšek ima visokošolsko izobrazbo, kar je dovolj po odloku in statutu ter zakonodaji, v razpisu so zahtevali zaključeno drugo bolonjsko stopnjo ali univerzitetno izobrazbo. Da bi bil Svetelšek (ali kdor koli drug) imenovan za direktorja, ga mora potrditi vseh šest občin ustanoviteljic. Občina Rogatec je svetu zavoda s pravnim mnenjem dokazala, da je bil razpis v nasprotju z odlokom in statutom in da takega občinskemu svetu sploh ne morejo posredovati. Tudi če bi ga, pa Svetelška ne bi mogli izbrati, ker nima zadostne izobrazbe. Dve občini sta prav na tej podlagi že zavrnili odločanje o direktorju, ki je sicer tretje po vrsti. Prihodnji teden naj bi svet zavoda že pripravil nov razpis. Če ga bodo pripravili v skladu z odlokom in statutom, bo Svetelšek izpolnjeval pogoje o izobrazbi. Je pa malo verjetno, da bi ga potrdilo vseh šest občin.

Osebne zamere?

Dosedanja direktorica, trenutno vršilka dolžnosti, Irena Nunčič je univerzitetna diplomirana pravnica in univerzitetna diplomirana ekonomistka. Samo za občino Šmarje pri Jelšah ni primerna. Med drugim so ji očitali, da so v ZD slabi odnosi, kar je ovrgla anketa, ki jo je izvedla zunanja neodvisna ustanova. Šmarski župan Stanko Šket izjav o izbiri direktorja ne daje, iz šmarske občine pa so sporočili: »Župani v tem postopku nimajo zakonsko opredeljenih pristojnosti in se ne morejo dogovarjati o tem, kdo bo direktor javnega zavoda, prav tako nimajo pristojnosti soditi o (ne)zakonitosti dela sveta javnega zavoda.«

Drugi župani so bolj zgovorni. »Nekdo je zaradi osebnih zamer rušil dobro kandidatko. Potem pa pride izjava matične občine, da župani nimamo kaj govoriti. Bomo pa govorili kot občani. Postopek je bil v neskladju z zakonodajo in to bom dokazal kot Peter Misja na svoje stroške,« je bil oster župan Podčetrtka. Da so glasovali proti postopku, in ne proti Svetelšku, je dejal tudi slatinski župan Branko Kidrič, ki je dodal, da bodo predlagali, da bi tudi v odloku in statutu spremenili zahtevano izobrazbo: »Za direktorja bi bilo pa res primerno, da ima univerzitetno oziroma drugo bolonjsko stopnjo izobrazbe.« Nunčičeva, pod katero zavod posluje pozitivno in je pridobil tudi nove zdravnike, se bo na ponovni razpis, ko bo objavljen, spet prijavila. Ali se bo tudi Svetelšek, ki ima po naših podatkih samo podporo občine Šmarje pri Jelšah, ni znano.