Svetelšek odpadel, zdaj glasujejo o mladeniču

Svet zavoda Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah je za direktorja izbral neznanega Marjana Dikaučiča.

Objavljeno
17. januar 2017 23.23
LJUBLJANA SLOVENIJA 2.12.2010 ALEKSANDER SVETELSSEK NA ZASLIŠANJU KOMISIJE DZ KI PREISKUJE IZDAJANJE BREZPLACCNIKOV FOTO MAVRIC PIVK
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Šmarje pri Jelšah – Aleksander Svetelšek, nekdanji predsednik uprav družb Engrotuš in Petrol, ne bo direktor ZD Šmarje pri Jelšah. Na lanskem jesenskem razpisu je kljub potrditvi na svetu zavoda izpadel, ker ni imel zahtevane izobrazbe in ker je bil razpis na koncu nezakonit. Na ponovnem razpisu, kjer bi Svetelškova izobrazba zadoščala, pa si je svet zavoda premislil in izbral Marjana Dikaučiča. A ta zagotovo ne bo dobil potrditve vseh občin ustanoviteljic, zaplete se lahko že danes v Šmarju.

Svetelšek se je jeseni prijavil na že tretji razpis za direktorja ZD Šmarje pri Jelšah. Z večino glasov ga je potrdil svet zavoda, zapletlo pa se je, ko bi o njem morali odločati občinski sveti občin ustanoviteljic. Občina Rogatec je s pravnim mnenjem dokazala, da je bil razpis nezakonit, saj je zahteval za direktorja univerzitetno izobrazbo, statut in odlok ZD pa zahtevata zgolj visoko strokovno. O Svetelšku tako sploh niso odločali, če bi, pa ne bi dobil podpore, saj glede na razpis njegova visokošolska izobrazba ni zadoščala. V novem razpisu so zahtevali le visokošolsko izobrazbo. Svetelšek se je tudi tokrat prijavil, in čeprav je bilo glasovanje samo dober mesec kasneje, so se člani sveta zavoda odločili povsem drugače. Svetelšek ni dobil niti enega samega glasu.

Odločili so se za javnosti povsem neznanega Marjana Dikaučiča, od leta 2006 univerzitetnega diplomiranega pravnika, ki je od leta 2013 do junija lani vodil podjetje Prevozi Žižek, kjer je bilo po podatkih Ajpesa leta 2015 povprečno 18 zaposlenih. ZD Šmarje pri Jelšah jih ima 130. O Dikaučiču bodo prvi danes glasovali občinski svetniki v Šmarju. Devet jih je že napovedalo, da bodo proti. Tudi če ga preostalih deset potrdi, je že zdaj jasno, da njegova kandidatura ne bo sprejeta v drugih občinah ustanoviteljicah.

Nenavadne odločitve

Direktorja ZD Šmarje pri Jelšah izbirajo že več kot eno leto. Na prvih dveh razpisih je svet zavoda potrdil dosedanjo direktorico Ireno Nunčič, vendar kasneje ni dobila podpore v šmarskem občinskem svetu. Direktorja mora potrditi vseh šest občinskih svetov občin Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Nunčičeva samo za občino Šmarje pri Jelšah ni sprejemljiva, pa še tam so bila glasovanja zelo tesna. Za njeno imenovanje je obakrat zmanjkal samo en glas.

Nato je svet zavoda našel Svetelška. Ko se je zapletlo še z njim, so predlagali Dikaučiča, ki se je prijavil že na tretji razpis, vendar takrat o njem ni še nihče niti razmišljal. Župani so razburjeni, tudi zato, ker so iz Šmarja dobili opozorilo, da nimajo nobenih pooblastil, da odločajo, kdo naj bo direktor, saj imajo svoje predstavnike v svetu zavoda. Prav svet zavoda pa je, kot pravi župan Podčetrtka Peter Misja, problematičen: »Trdno sem prepričan, da niso prav ravnali, ko so dovolili odločanje o Svetelšku, čeprav so bili obveščeni, da je razpis nezakonit in da glede na razpis ni imel ustrezne izobrazbe. Zato sem jih sam, kot Peter Misja, prijavil inšpektoratu za javno upravo, ki je zadevo predal inšpektoratu za delo.« Nobena skrivnost ni, da Misja podpira Nunčičevo, vendar je poudaril: »Župani nikogar ne branimo, ampak če je nekdo delal dobro, potem je brez veze, da novega direktorja iščemo kar po hišah.«

Novemu razpisu naproti

Medtem ko drugi župani poudarjajo, da je Nunčičeva poskrbela za pozitiven rezultat v ZD, pridobila nove zdravnike in da jo podpirajo zaradi dobrega dela, šmarski župan Stanko Šket opozarja: »Največji problem je odnos do zaposlenih, nanje se na zavodu izvaja tudi mobing, in odnos do sveta zavoda. In od kod ji obraz, da se je že tolikokrat prijavila?« O domnevnem slabem odnosu Nunčičeve do zaposlenih uradno ni bilo nikoli ničesar razjasnjenega, neodvisna anketa na zavodu prav tako ni ničesar pokazala. Šket razlaga, da si zaposleni ne upajo ničesar reči.

»Razen anonimk in govoric ni bilo nič drugega. Za dobrim konjem pa se praši. Skrhani odnosi zagotovo so, predvsem v svetu zavoda, ni pa dobro, da se kopja lomijo na zdravnikih in drugih zaposlenih,« je dejal župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak. Čeprav je 14 od 17 zaposlenih zdravnikov z imeni in priimki podpisalo pismo v podporo Nunčičevi, članica sveta zavoda Zlatka Pilko, tudi nekdanja v. d. direktorice šmarske občinske uprave in še vedno desna roka župana Šketa, trdi, da Nunčičeve večina zaposlenih ne podpira: »Na zavodu ne delajo samo zdravniki, ki so sporno nagrajevani. Meni je čisto vseeno, kdo je direktor. Gre mi za delavce. Prav tako nič posebnega ni naredila. Saj je naloga direktorja, da dobro vodi zavod.« Neuradno je menda prav Pilkova, ki je pred leti sama kandidirala za direktorico ZD, vzrok, da se zapleta pri izbiri direktorja, saj se z Nunčičevo naj ne bi razumeli.

Župani Kozjanskega in Obsotelja se bodo sami srečali na kolegiju prihodnji teden in se poskušali dogovoriti, kako bodo reševali zaplet. Če do 15. februarja ne bodo izbrali direktorja, bodo spet morali imenovati vršilca dolžnosti.